Японската централна банка запази размера на стимулиращата си програма, но изненадващо включи нови елементи в нея

На днешното си заседание Японската централна банка (ЯЦБ) запази без промяна размера на досегашната си програма за "количествени улеснения", но изненада финансовите пазари, като включи в нея допълнителни елементи, имащи за цел да окуражат капиталовите инвестиции.

ЯЦБ запази размера на осъществяваните от нея операции на паричния пазар, така че паричната база да се повиши с годишно темпо от 80 трлн. йени. Решението беше взето отново с 8 срещу 1 гласа, като единствено членът на банката Такахиде Куичи гласува за пореден път против, призовавайки за намаляване на размера на програмата за покупки на активи до 45 трлн. йени.

В същото време обаче Централната банка заяви изненадващо, че ще се създаде нова програма за покупки на борсово търгувани фондове (ETFs) с годишен темп от около 300 млрд. йени в допълнение към текущата програма за покупки на този тип ценни книжа. Новите покупки ще бъдат концентрирани главно върху акции, емитирани от компании, които осъществяват активни дългосрочни бизнес инвестиции и инвестиции в човешки ресурси. Това решение беше взето с 6 на 3 гласа.

Освен това ЯЦБ ще разшири от началото на следващата финансова година (стартираща през април 2016-а) средния матуритет на закупуваните от нея японски държавни облигации (JGB-та) до период между 7 и 12 години от досегашните между 7 и 10 години, което е знак, че банката ще наблегне на покупки на по-дългосрочни държавни дългови книжа. И това решение на банката беше взето с 6 на 3 гласа.

Централната банка също така обяви, че ще увеличи растежа на програмите за кредитиране с още една година.

На последвалата днешното заседание пресконференция, шефът на ЯЦБ Харухико Курода отбеляза, че предприетите нови стъпки няма да доведат до повишение на общия размер на "количествените улеснения" и паричната база ще продължи да нараства с годишно темпо от 80 трлн. йени.

Според него бизнес климатът е на благоприятни нива, а износът се увеличава и въпреки че все още има някои "слаби места" в икономиката на страната, равнището на инфлация се очаква да достигне целевото ниво от 2% през втората половина на 2016 година. Курода обаче призна, че може да има промени в темпото, с което инфлацията в Япония ще достигне ниво от 2% в зависимост от цената на петрола.

Той също така отбеляза опасенията си, свързани с забавящата се китайската икономика и с отслабващите темпове на растеж на глобалната икономика, но подчерта, че въпреки забавянето на развиващите се пазари, това няма да заплаши основната цел на ЯЦБ за повишение на инфлацията с 2 процентни пункта.

Харухико Курода добави, че ЯЦБ ще продължи да следи развитията и ако е необходимо, може допълнително да коригира своята парична и лихвена политика.

Коментирайки новините от САЩ, той посочи, че вдигането на основните лихви на Федералния резерв "отразява силата на американската икономика".

Японската йена падна за кратко като първа реакция на днешните изненадващи допълнителни стимулиращи мерки, предприети от страна на ЯЦБ. Но след като инвеститорите осъзнаха, че това няма да промени (няма да увеличи) размера на досегашната програма за "количествени улеснения", последва поскъпване на йена, което беше подпомогнато допълнително и от днешно понижение на азиатските пазари на акции и негативен старт на европейските борси, водещо до намаляване на "carry trade" статута на японската валута.

Доларът поскъпна за кратко до двуседмичен връх от 123,53 йени, а еврото отскочи към двудневен връх от 133,76 йени, след което последва рязко обръщане на посоката, довело до понижение на щатската валута с 0,6% към двудневно дъно от 121,65 йени (точно над важните 100-дневна и 200-дневна пълзящи-средни около 121,60/50 областта), докато единната валута падна с 0,65% към двуседмично дъно от 131,78 йени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10