Закриване и спад на дълги доларови позиции

·  Голямата несигурност при основните централни банки води до закриване на доларови позиции и спад на зелените пари

·  Федералният резерв, който единствен започна вдигане на лихви, ще е крайно предпазлив и изчаквателен в действията си през следващата година

Валутен пазар

Доларът падна незначително при слаба търговия в азиатската сесия преди празниците. Долар/йена слезе до 121.20 и допълнително се отдалечи от постигнатия за кратко връх в петък на 123.59. Еврото пък нарасна срещу зелените пари до 1.0870.

Йената  задържа печалбите след решението на ЯЦБ в петък само да пренастрои програмата си от стимули вместо да я разшири с нови покупки на активи. Последвалото закриване на дълги доларови позиции напомни за реакцията по-рано през месеца, когато ЕЦБ също разочарова пазарите.

Анализаторите също си дават ясна сметка, че ЯЦБ и в по-малка степен ЕЦБ са достигнали почти до лимита на това което могат да направят. Очертава се един феномен на слаба инфлация в целия свят, което ще принуди Фед да бъде по-предпазлив. В тази връзка от английската Барклиз предвиждат не повече от 75 базови пункта повишения на лихвите в САЩ през следващата година в сравнение с прогнозите на Федералния резерв за 100 пункта. Прогнозите на икономистите са следващото повишение на лихвите да е през месец март с допълнението, че след това Фед няма да бърза с нови действия.

Монетарната несигурност поставя сянка на съмнение и върху стерлинга. Един от най-големите ястреби в АЦБ Мартин Уейл заяви пред Дейли Телеграф, че факторите бутащи инфлацията надолу са се проточили, което дава възможност за допълнително изчакване преди повишение на лихвите. Уейл беше един от двамата членове на АЦБ, които напразно настояваха в края на 2014 за повишение на лихвите. Сегашната му позиция е признание, че едва ли скоро ще има повишение на лихвите на острова.  Това нежелание за действия оказва натиск върху паунда през последните месеци и днес той е на 1.4914 срещу долара, което е малко над осем месечното дъно от 1.4862.

Суровини

Златото нарасна днес и увеличи големите печалби от петък. Това стана благодарение на слабостта на долара и борсовите индекси, което пък помогна на метала да възстанови част от загубите, които претърпя миналата седмица при повишението на лихвите в САЩ. Опасенията, че търсенето на неносещи лихви активи като златото ще пострада от вдигането на лихвите продължава да оказва натиск и ограничава покачванията. Спот цената на златото през нощта беше 1069 долара за тройунция. Според технически анализатори златото може да тества нивата от 1000 долара за първи път през последните шест години ако пробие дъното от началото на декември на 1045 долара.

Петролът падна днес до нива за последно видени през 2004. Черното злато пропадна под дъната от финансовата криза през 2008 заради подновените опасения за излишък в предлагането. Фючърсите на Брент загубиха почти 2% и слязоха до 36.17 долара за барел в 7 часа сутринта. Това е най-ниско ниво след 2004 и под нивата от 36.20 долара ударени в навечерието на Коледа през 2008. Фючърсите на американския лек суров петрол загубиха 33 цента и са на 34.40 долара за барел, което е близо до дъната за 2015, които бяха достигнати в петък.

Капиталови пазари

Борсовите индекси на Уолстрийт паднаха в петък за втори пореден ден заради опасения простиращи се от спада на цената на петрола до отговора на световните централни банки на повишението на лихвите на Федералния резерв.

Дау Джоунс загуби 367.25 пункта или 2.13% и завърши на 17128.55. Стандард енд Пуърс слезе с 36.34 пункта или 1.78% до 2005.55. Насдак със 79.47 пункта или 1.59% до 4923.08.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10