Еврото застина под 1,1000 долара при слаба предновогодишна търговия

И днес търговията на валутните пазари остава без ясна посока и при много слаба интерес от страна на инвеститорите поради липса на значими икономически данни от двете страни на Океана и в очакване на "дългия уикенд" за новогодишните празници. В четвъртък (31-ви декември) финансовите пазари във Великобритания и САЩ ще бъдат отворени само за кратко, докато тези в останалата част на Европа, в т.ч. в Германия, както и в Япония ще почиват. Петък (1-ви януари 2016-а) ще бъде официален почивен ден за всички водещи световни капиталови пазари.

В очакване на новата порция четиридневна почивка основната валутна двойка "замръзна" малко под 1,1000 нивото, след като за втори пореден ден на търговия еврото направи неуспешен опит да го преодолее.

В същото време днешното възходящо движение на пазарите на акции, което е сигнал за инвеститорски предпазлив риск-апетит, ограничи поскъпването на японската йена, като доларът стабилизира около 120,23/50 йени, отскачайки слабо от вчерашно 9-седмично дъно към 120,13 нивото. От своя страна еврото се търгува малко над 132,00 йени - близо над неговото двуседмично дъно от 18-и декември около 131,03 йени.

Британската лира остава под предпазлив натиск от продажби, след като серията слаби икономически данни от Великобритания в последно време намаляват шанса за скорошно първо повишение на основната лихва на Английската централна банка. Днес паундът се понижава с 0,4% до 1,4811 долара с поглед към 8-месечно дъно от 22-ри декември около 1,4805 нивото, докато еврото поскъпва с 0,45% към 4-дневен връх от 0,7408 паунда - точно под важния 10-седмичен връх около 0,7415 нивото, ударен миналия вторник (22-ри декември).

Според повечето икономисти и анализатори пътят на щатския долар през следващата година ще бъде определян от това, доколко добре ще се представя икономиката на САЩ. Сигнали за силен растеж биха засили очакванията, че Фед ще продължи да вдига основните си лихвени ставки с по-бързо темпо, което би довело до ново поскъпване на зелените пари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10