Ръст на азиатските борси

·  Икономиката в еврозоната се оказва устойчива, става ясно от данните за производствения PMI индекс.

·  Фиксирането на китайския юан на Нова година го отслаби с близо 100 пункта или това е 0,15%.

Валутен пазар

Доларът се търгуваше усилено през вчерашния ден като най-голямо движение имаше при долар/йена, което слезе с 0,7% заради рисковете, идващи от Китай и нововъзникващите пазари. Австралийски долар/йена падна значително с 2,8%, което показва до каква степен пазарите избягваха рисковите покупки.

Всичко започна когато Китайската централна банка постави първото фиксиране на валутния курс за новата година на 6,5032 китайски юана за долар, което е отслабване на валутата с 15%. На валутните пазари двойката отчете покачване от 500 пипса от 6,5760 на 6,6294. Пазарите все още се безпокоят, че китайската икономика продължава да се свива след излизането на производствения PMI индекс, отчел за януари 49,7, което е под нивата от 50 и малко по-слаб резултат от очакваното.

В САЩ, ISM индексът за производството отчете 48,2 за декември, което е втори пореден месец с нива под 50 и най-слаб резултат след юни 2009-а. В еврозоната обаче, PMI индексът за производството нарасна от 53,1 през ноември до нива от 53,2 през декември. Това показва, че въпреки спада в Китай и в други нововъзникващи икономики, икономиката в еврозоната е устойчива. Подкрепата е дошла от забавения ефект от монетарните облекчения и спада на валутния курс на еврото. В Германия обаче излязоха разочароващи данни за индекса на потребителските цени през декември, което предполага, че ЕЦБ ще срещне трудности по постигането на инфлационните си цели.

Във Великобритания производственият PMI за декември спадна до 51,9 спрямо нива от 52,5 през ноември. Слабостта отразява проблемите, идващи от силата на британския паунд.

Суровини

Златото нарасна при търсенето на сигурност сред нарастващото напрежение между Саудитска Арабия и Иран.

Среброто намира същата подкрепа макар и да е по-слабо изразена от тази при златото.

Платината миналата седмица се движеше и в двете посоки най-вече заради слабата ликвидност.

Базовите метали спаднаха заради по-слабия от очакваното резултат за PMI индекса в Китай, текущите разпродажби на юани и разпродажбите на световните капиталови пазари, които вредят на краткосрочните перспективи.

Цената на петрола първоначално растеше заради напрежението в Близкия изток. Опасенията обаче за нарастващото предлагане изтриха печалбите, по-специално заради вероятността по-голямото напрежение да намали възможността за сътрудничество между двата основни производителя. Навлизането на Иран отново на пазара, след вдигането на санкциите, влошава допълнително ситуацията със свръхпредлагането.

Капиталови пазари

Началото на новата година не беше успешно и европейските и американските индекси потънаха след данните от Китай, които запазиха опасенията за забавянето на местната икономика.


Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10