Китай интервенира на капиталовите пазари, а петролът продължи да поевтинява

·  Напрежението между Саудитска Арабия и Иран засенчи производството и цените на петрола.

·  Бурята в Близкия изток направи златото привлекателно, а среброто намери подкрепа.

·  Интервенция на Пекин помогна на акциите.

Валутен пазар

Доларът вчера се купуваше срещу всички основни валути като най-големи удари понесоха еврото и швейцарския франк, които се обезцениха с 0.7%.

След доброто представяне през декември на еврото, което се търгуваше около основната съпротива при 200-дневната пълзяща средна на 1.1045, вчера единната валута беше свалена на 1.0710 като основни продавачи бяха хедж фондовете и инвеститорите. В момента търговията е в долната част на облака на Ичимоку. Следваща подкрепа е 1.06.

Долар/швейцарски франк най-после проби отново паритета след големия спад през декември и сега се търгува над 50-дневната пълзяща средна. Посоката е ясно изразена нагоре, но е необходим и пробив на 1.0160, за да се затвърди.

Австралийският долар отново пада и следващата цел е 0.70.

При натиска върху петрола, зелените пари продължиха да нарастват срещу канадския долар и пробиха психологическото ниво от 1.40.

Йената беше единственото изключение и беше силна срещу долара. Долар/йена слиза и днес сутринта беше на нива от 118.60.

Суровини

Златото беше добре подкрепено през декември след големия спад през ноември и се счита за добра покупка от инвеститорите, особено при появилото се напрежение в Близкия изток и при спада на акциите в началото на новата година. Цената в момента се търгува близо до 50-дневната пълзяща средна, която е на 1082.64 долара и един пробив на тези нива може да доведе до покачване към следващата съпротива при 1100 долара.

Среброто намира добра подкрепа при нивата от 14 долара и също се приема за добра възможност за изграждане на дълги позиции след големите разпродажби през ноември.

Въпреки слабото доверие в китайските пазари, налице е търсене на платината от началото на декември и пробив на нивата от 900 долара може да увеличи интереса за покупки.

Медта се възстановява след покупките на акции от държавния китайски фонд, но напрежението около китайската икономика, спада на валутата и капиталовите пазари ще продължават да оказват натиск върху производителите. Не на последно място все още е налице и голям излишък в предлагането на базови метали.

Въпреки напрежението между Саудитска Арабия и Иран, цената на петрола продължи да пада заради спекулациите, че нарастването на запасите в САЩ ще премине над 130 милиона барела. Освен това, Али Ал-Наими, министър на петрола в Саудитска Арабия,  заяви на 30 декември пред държавната телевизия, че страната няма да ограничи производството и ще има предлагане на всяко търсене на пазарите. Кралството изпомпваше през декември 10.25 милиона барела на ден. Това задържа общото производство на ОПЕК над 32 милиона барела на ден за седми пореден месец.

Капиталови пазари

След намесата на китайските власти на капиталовите пазари световните индекси останаха почти без промяна, но не успяха да се възстановят от разпродажбите в предишния ден.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10