Фед изрази "значителни опасения" относно слабата инфлация на заседанието си през декември

Според оповестена снощи стенограма от декемврийското заседание на Фед мнозина от американските централни банкери са изразили известно безпокойство въпреки тяхното решение за първо от близо десет години насам повишение на краткосрочните лихвени проценти в САЩ.

Въпреки че решението за вдигане на лихвените ставки беше взето единодушно, някои от централните банкери са изразили загриженост относно продължаващата ниска инфлация и задушаващите ефекти за американската икономика от силния щатски долар и от бавния растеж зад граница.

Поради значителната загриженост относно все още ниските показания на действителната инфлация и несигурността и рисковете за инфлационните перспективи, членовете на Фед се съгласиха да посочат, че ще следят внимателно тези тенденции и очакванията им за напредък към целевото инфлационни ниво от 2%, се посочва в стенограмата от заседанието на Фед, проведено на 15-и и 16-и декември.

Някои от централните банкери са заявили, че искат да видят потвърждение, че инфлацията действително нараства, тъй като те гледат напред към допълнително увеличение на лихвените проценти през 2016 година. Някои от тях също така са посочили, че са били "на косъм" от това, дали да одобрят вдигане на федералната фондова лихва през декември.

На теория инфлацията трябва да нараства при падаща безработица и намаляващ икономически застой. С оглед на това "почти всички" участници на декемврийското заседание на Фед са били "сравнително уверени", че инфлацията ще нарасне през следващите месеци, показват протоколите от последното заседание на Централна банка.

В същото време те са посочили, че с течение на времето могат да се откажат от техните инфлационни перспективи, тъй като допълнителният спад в цените на петрола и евентуално продължаващо поскъпване на долара биха могли да окажат допълнителна тежест върху данните за инфлацията в бъдеще.

Въпреки че почти всички продължават да очакват, че натискът върху инфлацията от страна на ниските цени на енергията и на суровините ще бъде само временно явление, мнозина споделят мнението, че продължаващата слабост на тези цени ще засили несигурността или ще доведе до риск от понижение на инфлационните перспективи, показва стенограмата от последното заседание на Фед.

Федералният резерв също така заяви по време на последната си среща, че планира постепенно по-нататъшно увеличение на лихвените проценти с оглед на тази и на други неясноти в бъдещото представяне на американската икономика.

Членовете на Фед предполагат предпазливо четирикратно повишение на лихвените ставки през 2016 година, според прогнозите, които централните банкери направиха публично достояние след края на заседанието през декември. Оповестената стенограма от това заседание подчертава този подход на бавно затягане на лихвената политика в бъдеще.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10