Спадът на петрола вероятно ще доведе до по-ниска от очакваното инфлация в Германия, предупреди Бундесбанк

Бундесбанк предупреди в понеделник, че потребителската инфлация в Германия през следващите месеци вероятно ще се окаже по-ниска от декемврийските прогнози на банката, визирайки резкия спад на цените на петрола от началото на годината.

В своя последен месечен доклад Германската централна банка също така обрисува предпазливо оптимистична картина за развитието на германската икономика, посочвайки, че нейният растеж може да се ускори.

Ако цената на петрола сорт "брент" остане в нивото от средата на януари около 29 долара за барел, потребителската инфлация през следващите месеци вероятно ще остане доста ниска за разлика от нашата прогноза за предпазливо повишение, залегнала в предишния доклад от декември, посочи Бундесбанк.

През декември Бундесбанк прогнозира, че германската хармонизирана инфлация ще се ускори през тази година със средногодишно темпо от 1,1%, но тази прогноза се базираше на средна цена на петрола от 52,5 долара за барел.

Що се отнася до германското икономическо развитие, докладът на Централната банка е осезаемо по-оптимистичен, отчитайки добра възможност за ускоряване на растежа през следващите месеци благодарение както на силното вътрешно потребление, така и на очакваното възстановяване на производствения сектор.

Видимото увеличаване на местните и на чуждестранните промишлени поръчки е ясен знак за подобрение на промишлената дейност. Ако цените на суровия петрол останат на сегашното си равнище, по-високият разполагаем доход на немските домакинства би трябвало да доведе до по-нататъшно повишение на търсенето на вътрешния пазар извън промишления сектор. В резултат на това има възможност за по-силен растеж на икономическата активност в началото на годината, отбелязва януарският доклад на Германската централна банка.

Според Бундесбанк ръстът на БВП през четвъртото тримесечие на миналата година вероятно ще бъде подобен на този от предходното тримесечие, когато икономиката нарасна с 0,3% на тримесечна база.

По-рано този месец немската статистическа служба Destatis прогнозира, че икономиката на Германия ще нарасне през четвъртото тримесечие с между 0,2% и 0,3%, като федералната статистика ще публикува предварителните си официални оценки на 12-и февруари.

Бундесбанк също така посвети една глава от новия си месечен доклад на инвестиционната активност в еврозоната, като прогнозира, че тя ще продължи да набира скорост през следващите тримесечия. Финансовите условия вече не са не са толкова рестриктивни, както през предишните години, и има намаляване на икономическа несигурност. Стимулиращата парична и лихвена политика на ЕЦБ също е фактор, подкрепящ бизнес активността в региона, отбелязва Германската централна банка.

Въпреки това в доклада се твърди, че инвестиционните планове на предприятията все още се ограничават от чувството на разочарование относно темповете на икономически растеж в еврозоната, като Бундесбанк отбеляза, че актуалният растеж не отговаря на прогнозите на различните институции в лицето на ЕЦБ, Европейската комисия и МВФ.

В резултат на това всеки опит за ускоряване на инвестиционната активност в региона ще остане заглушен, освен ако няма цялостно подобряване на перспективите за растеж, предупреждават германските централни банкери.

Възлагането на надежди на цикличните фактори в подкрепа на икономическия растеж и на позитивните ефекти от стимулиращата парична политика на ЕЦБ сами по себе си няма да бъдат достатъчни за устойчиво подобряване на инвестиционния климат, се посочва в доклада на Бундесбанк.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10