ЕЦБ отново ще понижи депозитната си лихва през март, сочи последно проучване на Ройтерс

Европейската централна банка вероятно отново ще понижи своята депозитна лихва през март, показват резултати от последно проучване на агенция Ройтерс сред водещи икономисти.

Според 59 от запитаните 68 икономисти, на следващото заседание през март ЕЦБ ще намали лихвата по депозитите на търговските банки, държани при нея, след като за последно централната банка предприеме подобен ход през последния месец на 2015-а година. На заседанието си през декември банката намали депозитната лихва с 10 базисни пункта до -0,30%. През юни 2014 година ЕЦБ въведе тази "наказателна" лихва по краткосрочните банкови депозити, държани в Централната банка, надявайки се по този начин да принуди търговските банки да "отпушат“ кредитирането на малкия и среден бизнес в еврозоната и с това си решение да спомогне за повишение на инфлацията в еврозоната към целевото средносрочно ниво от малко под 2 процентни пункта.

Спадът на петролните цени с близо 20% от началото на годината обаче, в комбинация с трусовете на глобалните капиталови пазари поставиха отново на фокуса на внимание опасенията за растежа на световната икономика и по-специално слабото представяне на развиващи се пазари и най-вече на Китай. Това даден основание на президентът на ЕЦБ Марио Драги да даде ясен знак след края на първото за годината заседание, че банката може да обмисли допълнителни стимулиращи мерки на следващата си среща през март.

Резултатите от последното проучване на Ройтерс също така показват, че цели 80% от участвалите в анкетата икономисти са уверени, че ЕЦБ ще предприеме допълнително разхлабване на своята парична и лихвена политика през следващите шест месеца. И докато мнозинството икономисти предполагат, че още през март ще има ново понижение на депозитната лихва, едва около 50% от тях очакват, че на следващото заседание централната банка може да увеличи и размера на настоящата програма за "количествени улеснения" (месечни покупки на еврооблигации за 60 млрд. евро). На заседанието си в края на 2015-а година ЕЦБ разочарова финансовите пазари, запазвайки без промяна месечния размер от 60 млрд. евро на тази програма, като само удължи с шест месеца нейния срок на действие (до март 2017-а година).

Според анкетата на Ройтерс, 31 от 59 икономисти са съгласни с изявлението на Марио Драги, че ЕЦБ разполага с изобилие от налични финансови инструменти, които при необходимост може да използва, но останалите 28 смятат, че централната банка вече е изчерпала в значителна степен наличните си ресурси за успешни маневри при провежданата от нея политика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10