Доларът продължава с понижението си

·Председателят на Фед Джанет Йелън заяви, че фундаменталната картина не се е променила съществено от последното заседание на FOMC

·Доларът се понижи, достигайки нивата от ноември 2014 г.

·Акциите на Credit Suisse паднаха до най-ниските си стойности от 1991 година

Валутен пазар

Глобалната разпродажба на долари през последните няколко дни доведе до силен спад на щатската валута. В резултат зелените пари се понижиха, достигайки най-ниските стойности от ноември 2014 година. Доларовият индекс, измерващ представянето на американската валута спрямо кошницата от шест основни валути, се понижи с 0,16% до 95,89.

Еврото се търгуваше при засилена волатилност заради изявлението на Джанет Йелън. Единната валута поскъпна спрямо щатският долар с 0,9 на сто до 1,1285. Основна подкрепа е нивото при 1,1055.

Новозеландският долар се повиши с малко над 1%, достигайки важната съпротива при 200- дневната пълзяща средна на 0,6692. Пробив и задържане над тази съпротива би отворил пътя към следващата цел от 0,6860.

Двойката USD/KRW се понижи с 1%, затваряйки на ниво от 1190. USD/MYR пък спадна с повече от 1,3%.

Суровини

Златото се повиши по време на последната сесия с 0,6 на сто до 1198,20 долара за тройунция. Благородният метал продължава с убедителното си представяне и в момента се търгува в близост до ключовото ниво на 1200.

Среброто следва възходящото движение на златото. Металът проби нивото при 15,00, достигайки 15,45. По-късно приключи деня на 15,30 долара за тройунция, което е ръст от 0,18%.

Платината продължи с убедителното си представяне след като записа поскъпване с 0,24% до 934,55 долара.

Основните метали се търгуват под натиск с оглед несигурността около глобалния икономически растеж.

Петролът се понижи с над три на сто, достигайки 27,42 долара за барел. Сорт Брент обаче затвори с повишение от почти 1,4% до 30,84 долара за барел.

Капиталови пазари

След лошото представяне на азиатската сесия вчера, световните фондови пазари успяха да си поемат глътка свеж въздух. Водещите европейски индекси затвориха на плюс след появата на информация, че немската Deutsche Bank ще предприеме обратно изкупуване на собствен дълг. В резултат водещият немски индекс DAX нарасна с 1,6%. Euro Stoxx 50 пък приключи с повишение от почти 2%, а британският FTSE 100 поскъпна с 0,7%.

Водещите индекси на Уолстрийт показаха смесени резултати. S&P 500 спадна с 0,2%, Dow Jones пък поевтиня с 0,62%, а технологичният Nasdaq се увеличи с 0,3 на сто.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10