Рязък скок на петрола след 13-годишно дъно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

·  Американският лек суров петрол пада след бурния растеж с 12% в петък.

· Продажбите на дребно в САЩ излязоха по-добри от очакваното и това успокои пазара

·Петролът отскочи от 12- годишното дъно, японската йена записа най-силното си поскъпване от 2008 година

·  Златото с ръст от 4% в рамките на деня

Валутен пазар

Доларът нараства след рязкото поскъпване на петрола. Двойката USD/JPY скочи с над 1% в петък. Преди това пропадането беше толкова бързо и рязко, че от гледна точка на техническата търговия би трябвало да последват широки рейнджове при текущите нива като първа съпротива е 115.

Еврото се натъкна на солидни поръчки за продажби при нивата над 1,13, но основна подкрепа остава 200-дневната пълзяща средна при 1,1055.

Канадският долар се възползва от ралито на петрола и свали щатската валута с 0,4%. И в тази двойка рейнджът вероятно ще остане широк и между 1,36 и 1,40, където преминават 50-дневната и 100-дневната пълзяща средна.

В петък излязоха данните за продажбите на дребно в САЩ, които се оказаха по-добри от прогнозираното. Това е добра новина, имайки предвид волатилността на пазарите.

Суровини

Златото падна от последните върхове заради ралито на акциите и петрола. Ако спекулациите, че ще има намаление на производството на петрола, се окажат верни, то жълтият метал бързо ще се върне под нивата от 1200 долара. В момента 1250 е най-близката съпротива.

При среброто търговията беше много спокойна. Нивата при 16 долара са солидна съпротива, а също така силна подкрепа пък има на 15.07, където преминава 200-дневната пълзяща средна.

Платината продължава да напредва, но се натъкна на добра съпротива при 200-дневната пълзяща средна, която преминава на 967,13 долара. Засега рейнджът на търговия би трябвало да е между 900 и 967 долара, което означава, че на този етап по-вероятни изглеждат продажбите, освен ако не бъде пробита съпротивата при 967.

Медта се опитва да намери подкрепа при 200 долара след ралито на борсовите индекси.

Късно в четвъртък "Уолстрийт Джърнъл" излезе със статия, в която се казваше, че Саудитска Арабия има готовност за намаление на производството. Ройтерс пък докладва, че Венецуела предлага „замразяване” на производството. Петролът получи подкрепа от тези коментари за възможно намаление на предлагането и американския контракти за месец март скочиха с 3.23 долара или 12.3% до 29.44 долара за барел. Сортът "брент" се повиши с 3,30 долара или 11% до 33,36 долара за барел.

Капиталови пазари

Петък беше добър ден за капиталовите пазари и европейските и американските борсови индекси нараснаха. При Дау Джоунс индекса начело на покачването бяха финансовият, енергийният и този на материалите сектор.

Бул Тренд Трейдър


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10