ЕС поиска задължително докладване на цените в дългосрочните договори за газ

| обновено на 16.02.16 в 16:39
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) поиска задължително докладване на цените в дългосрочните договори за газ, ускоряване строежа на интерконекторите и достъп до втечнен природен газ за всяка страна - членка. Законодателните предложения на Еврокомисията са част от изграждането на т.нар. „Енергиен съюз“ и целят намаляването на зависимостта от един енергиен източник в Източна Европа.

Всички бъдещи търговски договори за доставка на поне 40% от общото потребление на газ в дадена държава ще бъдат автоматично изпращани за проверка в Брюксел:

Това е критичният праг, който обикновено буди интерес у нашите колеги, работещи за защита на конкуренцията, обясни заместник-председателят на Еврокомисията Марош Шевчович.

Формулите за изчисляване на цената на газовите доставки сега са най-строго пазената информация както от частни фирми, така и от правителствата - с аргумент, че става дума за търговска тайна. ЕК няма право да ги анулира, но ако види документите, може да започне разследване за злоупотреба с монопол. Така например руската държавна фирма "Газпром" е застрашена от огромни глоби заради високите цени в България и още седем държави, подписали дългосрочни договори с руснаците.

Брюксел изисква също от страни като България да внасят задължително и от централи за втечнен природен газ:

Всяка членка трябва да има достъп до поне три различни източника на газ.

Марош Шевчович обясни за БНР, че с редовни задължителни експертни срещи очаква газовите връзки със съседните държави да се строят за 3 до 4 години:

Искам за всеки закъснял или проблемен проект да има план за действие.

По изчисления на Комисията, ако разликата в цената на купувания газ между Източна и Западна Европа се стопи, източните държави ще спестяват към 1,7 милиарда евро годишно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10