Австралийската основна лихва остава в рекордно историческо дъно от 2%

На девето поредно заседание Австралийската централна банка (RBA) запази без промяна основната лихва в страната на рекордно историческо дъно от 2%, но за пореден път остави "отворена врата" за намаляване на лихвените ставки в бъдеще, ако икономическият растеж се забави на по-късен етап през настоящата година. За последно RBA намали лихвените ставки с 25 базисни пункта през май 2015-а година.

С това си решение банката оправда очакванията на финансовите пазари, тъй като мнозинството инвеститори и анализатори се фокусират предимно върху следващото заседание през май, на което сякаш има по-голям шанс за евентуално първо понижение на лихвите от година насам.

На днешното заседание, Управляващият борд на банката прецени, че са налице благоразумни перспективи за продължаване на икономическия растеж с инфлация близо до заложените цели, заяви след края на срещата управителят на RBA Глен Стивънс. Поради това ние решихме, че текущата парична политика остава подходяща, допълни той.

Австралийският долар реагира позитивно на днешното очаквано решение на RBA, поскъпвайки с 0,5% към двудневен връх от 0,7191 щатски долара, като в същото време еврото се понижи с 0,45% до 8-седмично дъно от 1,5124 "австралиеца".

Икономисти обаче предупреждават, че ако Австралийската централна банка не се присъедини към другите водещи централни банки като ЕЦБ, ЯЦБ и ШЦБ, които провеждат политики на орязване на лихвените проценти, това може да доведе до по-съществено поскъпване на австралийския долар и до подкопаване на напредъка при ребалансиране на икономиката на страната след продължилия десетилетия бум в миннодобивния сектор. Падащите цени на суровините и нарастващият австралийски долар могат да дадат мотив на RBA да намали лихвените ставки през следващите месеци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10