Пазарът под влиянието на ЕЦБ

· Австралийският долар пробива до нови върхове.

· Свръх продадения британски паунд намери подкрепа и отново е над 50-дневната пълзяща средна.

· Индустриалното производство в Китай разочарова, но инвестициите в дълготрайни активи надхвърлиха предварителните очаквания.

Валутен пазар

Еврото попадна по засилени продажби по време на Ню Йоркската сесия след рязкото покачване при заседанието на ЕЦБ. Спадането обаче не се задържа дълго и единната валута бързо се покачи при закриване на къси позиции. Най-вероятно евро/долар ще навлезе в консолидация през следващите дни.

Австралийският долар беше най-силно представилата се валута в петък и скочи с 0,8% подпомогнат от високите цени на петрола и материалите и продължи да достига нови върхове като зад покупките стоят парите на големи инвеститори и играчи. Новозеландският долар консолидира около 200-дневната пълзяща средна на 0.6626.

Свръх продаденият британски паунд намери най-накрая подкрепа и след отскока от дъното в началото на месеца при 1.3836 и в момента отново е над 50-дневната пълзяща средна. Пазарът категорично е на къси позиции във валутата и тя може допълнително да поскъпне при ново закриване на позиции.

Лихви

Европейските държавни облигации върнаха всичко, което постигнаха при реакцията след изказването на Марио Драги. Десет годишните книжа спаднаха с 6.4 пункта във Франция и с 3.5 пункта в Германия. Обратно, очакванията за по-агресивен Федерален резерв повишиха доходността по американските книжа и десет годишните облигации сега са на 1,98%.

Суровини

Златото достигна нови върхове в петък, които не са виждани от януари 2015. Последваха разпродажби от нивата при 1284 долара. По-силните капиталови пазари намалиха търсенето от инвеститори.

Базовите метали продължиха да нарастват, тъй като след намаляването на предлагането на медта най-вероятно търсенето ще е по-голямо. Тя нарасна с 1,4%, а днес докосна 200-дневната пълзяща средна.

Петролът леко нарасна и сорта "Брент" се търгува около 40 долара за барел. Цената най-вероятно намери дъно и се очаква да продължи да се възстановява.

Капиталови пазари

Фондовите пазари завършиха силно седмицата. Основните европейски индекси скочиха с над 3% като начело на растежа беше банковия сектор заради стимулите от ЕЦБ. В САЩ пазарите също скочиха и "Стандарт енд Пуърс" отчете растеж от 1,6% достигайки най-високи нива за 2016 година. Покачването получи сила от ралито на петрола, силната доходност на облигациите и новината, че Китайската Народна Банка е фиксирала юана на най-високи нива за годината.

Бул Тренд Трейдър





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10