Гордостта заслепява биковете по петрола да видят рисковете

·  Петролът сорт "Брент" се покачи до 40 долара за барел поради очакванията за ограничаване на производството

·  Надеждите се основават на разговори, проведени между Саудитска Арабия и Русия

·  Твърде рано е да се оцени въздействието на Иран

·  По-ранните движения зависят от малко вероятното споразумение с Техеран за ограничаване на предлагането

·  Сделка с участието на Техеран би оставила пазара презапасен

·  Ограничаване на добивите преди срещата на ОПЕК през декември е малко вероятна

Има много вълнение преди предстоящата среща между ОПЕК и страните производителки извън картела. Срещата трябва да се случи в скоро време. Между 20 март и 1 април някъде между Санкт Петербург, Москва и Доха.

Със сигурност ще има споразумение, но сделка между Саудитска Арабия, Русия, Венецуела и Катар е само “джентълменско споразумение” на хартия, което не помага с нищо.

Изглежда е налице промяна в позицията на Саудитска Арабия от “нека пазара направи корекциите” до “нека сложим всички чипове на масата”. Истината е, че дори и най-задълбоченият анализ (като например наскоро публикувания доклад на Оксфордския Институт за енергийни изследвания) показва, че процедурата по замразяване на добивите нищо няма да реши без съгласието на Иран да отложи плановете си за увеличаване на производството и износа.

В действителност страната ще се нуждае от време преди световното търсене да се повиши, за да може да си възстанови пазарните позиции. От саудитска гледна точка това трябва да бъде перфектното решение на иранския проблем.

В случай, че Иран настоява за по-голямо предлагане на петрол на пазара, това ще срине цените. Дори и от Иран да се съгласят с по-бавното връщане на пазара, то от Саудитска Арабия е малко вероятно да предложат намаляване на производството.

Вместо това най-големият производител на петрол в ОПЕК може да поиска наблюдение на пазарите до заседанието през декември преди предприемането на по-нататъшни стъпки, гласи доклада.

От тази гледна точка най-важният резултат от срещата през март би бил поемането на ангажимент от страна на Иран за ограничаване на продукцията и износа. (Иран иска увеличаване на износа до 500 000 барела на ден в краткосрочен план и 1 млн. барела до края на 2016 година).

Другите страни трябва да поискат замразяване на производството на нивата от януари 2016 година. И въпреки всичко тези мерки няма да могат да решат проблема с растежа на световните запаси.

Според месечният доклад за петролния пазар, изготвен от ОПЕК, страните членки са добивали средно по 32.33 млн. барела петрол на ден през януари. Търсенето на суров петрол през първото тримесечие на 2016 възлиза на около 30.5 млн. барела на ден. Очакванията са търсенето да се увеличи през втората половина на годината, но до около 32.3-32.7 млн. барела.

По този начин януарските нива на производство са достатъчни да се отговори на световното търсене.

Докато има колебания в добивания от ОПЕК петрол в следващите месеци, общата продукция, невключваща ирански петролq вероятно ще остане прекомерна.

Саудитска Арабия обаче е малко вероятно да се съгласи на каквото и да е намаляване на производството. Според доклада на Оксфорд не би имало достатъчно надеждни данни за изходните нива преди месец май.

Причината е, че производството и износа за месеците февруари и март ще бъдат незасегнати от замразяването на добивите. Едва през април ще бъде ясно влиянието на споразумението. Статистиката за месец април обаче няма да бъде достъпна преди началото на май.

Следователно няма да има достатъчно данни за вземане на решения по важни въпроси на заседанието на ОПЕК, което ще се проведе на 2-3 юни. Каквото и да се случи, вероятността нещо да се промени през юни е много малка.

Предполага се, че всички залози ще паднат, ако участващите страни не постигнат съгласие. Саудитска Арабия изглежда не са си променили позицията по предприемането на едностранни действия в подкрепа на петролните цени.

Поглеждайки към цената на черното злато изглежда, че пазара не само предполага съществуването на непосредствена и работеща връзка между ОПЕК и петролните производителки извън ОПЕК. Пазара спря да обръща внимание на значителни рискове, като риска от сделки с нематериализирано и/или намаляващо търсене на петрол, докато запасите от черно злато са на много високи нива.

Петролът сорт "Брент" се покачи до 40 долара за барел за първи път от декември 2015. Американският WTI успя да достигне 37.51 долара за барел.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10