Бундесбанк очаква отслабване на възходящия икономически импулс през второто тримесечие

Немската централна банка прогнозира, че вътрешната икономика на Германия ще остане в относително добра експанзия през настоящото тримесечие, но предупреди, че може да има известно забавяне през следващите три месеца на годината.

Германската икономика започна 2016 година със силен импулс, посочва Бундесбанк в своя последен месечен доклад, прогнозирайки, че темпът на растеж през периода януари - март може да бъде най-малко или дори по-висок от този, отчетен през трите месеца до края на миналата година, когато БВП нарасна с 0,3 процентни пункта на тримесечна база.

Темпото на растеж през второто тримесечие обаче вероятно ще се забави, добави немската централна банка, отчитайки стагнацията на фабричните поръчки и намаляващото бизнес и потребителско доверие.

В допълнение към доброто вътрешно потребление силният ръст в строителството и производството осигуриха значителен икономически тласък през януари, отчете Бундесбанк, но в същото време отбеляза, че през първия месец на годината е имало много необичаен календар ефект, който води до изключително висока статистическа несигурност. Поради това банката предупреди, че трябва да се изчакат данните за промишленото производство през февруари, преди да се направи окончателна оценка на доста силните данни за началото на годината.

В същото време Бундесбанк отчита, че имайки предвид ниски петролни цени, немската хармонизирана инфлация (индекса HICP) вероятно ще остане на отрицателна територия през следващите месеци, след като през февруари тя потъна обратно под нулата.

По-евтиното евро е допринесло 1,3 процентни пункта към експортния растеж на Германия с 5,4% през миналата година, се отбелязва в последния месечен доклад на централната банка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10