Руските пазари балансират по ръба

·  Представянето на руските пазари през 2016 е огледално на това в началото на 2015

·  Последното рали при акциите дойде след ръст при петрола

·  Потенциалното смекчаване на санкциите от страна на ЕС може да даде тласък на руските акции

Пазарите могат да бъдат както ефективни, така и случайни, но последните няколко месеца изглежда доказват, че търговските модели се повтарят с известна вариация.

И тази година, подобно на миналата, петролът сорт Брент поевтиня през януари, достигайки дъно по-късно. И през двете години цената на черното злато впоследствие се покачва с 20 долара. През 2015 му бе нужно по-малко от месец, за да се покачи от 47 долара до 62 долара за барел.

През тази година ралито е довело до същото покачване с 20 долара, но по-впечатляващо бе увеличението в процентно отношение – 47%. Цената се покачи от 27,90 долара за барел на 21 януари до 41 долара на 18 март.

През миналата година поскъпването при черното злато бе последвано от корекция и след това от ново повишение. Петролът достигна връх малко под 67 долара на 14 май. За съжаление това бе низходящо спускане (с няколко рикошета) до края на годината.

Също като през 2015 и днес руският фондов пазар се движи в крак с цената на петрола. След като достигна дъно на 21 януари, индексът MSCI Russia се повиши и към 18 март бе нараснал с 42%. В основната си част увеличението се дължеше на поскъпването при сорт Брент. За същия период MSCI за развиващите се пазари поскъпна едва с 20%.

Повишението от началото на 2016 година до 18 март е може би по-малко впечатляващо, но увеличението е с 16,9%. Може и да е повърхностно, но печалбите, които могат да се видят при MSCI Russia, изглеждат като проста сума от възвръщаемостта при петрола сорт Брент (12,8% от началото на годината) и MSCI за развиващите се пазари (4,1% ръст от началото на годината).

Или казано с други думи, ралито на фондовия пазар е може би водено от инвеститори, търсещи връзка с цената на петрола и в по-малка степен на такива, инвестиращи на развиващите се пазари.

Когато биковете по петрола решат, че краткосрочната им цел за печалба е достигната, те просто ще напуснат пазара. Това вероятно не е достатъчно, за да може дългосрочните инвеститори да запълнят празнотата в този момент.

Последното рали вероятно бе последвано от неизбежна корекция. Достигайки 40 долара за барел, сорт Брент може би е достигнал цената, на която много производители и техните банкери биха били щастливи да хеджират фючърсните си позиции.

Ако не се появи непредвидено събитие, цената на сорта Брент е вероятно да се понижи заедно с руските активи.

Това е много вероятно да се случи, имайки предвид инвеститорите, които колективно значително намалиха своите покупки на руски акции в седмицата до 16 март.

Докато пасивните фондове са били нетни купувачи (плюс 62 млн. долара), активните пари са били махнати от масата (минус 36 млн. долара).

Като цяло руските фондове са получили приток на парични средства през миналата седмица, но се наблюдава отлив в размер на 83,5 млн. евро от началото на годината (до 16 март). Ако изтичането на средства продължи и през следващите седмици, това може да натисне допълнително цените на акциите.

Следващият ход за руските активи може да дойде от смекчаване на санкциите на ЕС. Въпреки това процесът няма да е лесен (ще се изисква пълното изпълнение на споразумението Минск-2) и може да отнеме няколко месеца. Ситуацията в Източна Украйна може дори да се влоши, ако двете страни използват военни средства, за да запазят позициите си на масата за преговори.

Бул Тренд Трейдър


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10