Австралийската основна лихва остава в рекордно историческо дъно от 2%

На десето поредно заседание Австралийската централна банка (RBA) запази без промяна основната лихва в страната на рекордно историческо дъно от 2%, но за пореден път остави "отворена врата" за намаляване на лихвените ставки в бъдеще, визирайки факта, че поскъпването на местната валута може да окаже негативно влияние върху икономиката на страната. За последно RBA намали лихвените ставки с 25 базисни пункта през май 2015-а година.

С това си решение банката оправда очакванията на финансовите пазари, тъй като мнозинството инвеститори и анализатори се фокусират предимно върху следващото заседание през май, на което сякаш има по-голям шанс за евентуално първо понижение на лихвите от година насам.

След днешното заседание Управляващият борд на банката посочи, че глобалната икономика нараства, но с много по-бавно от очакваното темпо, като в същото време отчете подобрение при силно развитите икономики, но и по-нататъшно влошаване на условията в развиващите се пазари при сдържан икономически растеж в Китай.

RBA също така отбеляза неотдавнашното поскъпване на суровините, но въпреки това цените остават много по-ниски, отколкото през предходните години, което остава като негативен фактор за международната търговия на Австралия.

Има известно подобрение при волатилността на финансовите пазари, но несигурността остава в сила, като глобалната парична политика продължава да бъде силно стимулираща, отбеляза Австралийската централна банка.

В същото време обаче RBA предупреди за пореден път, че поскъпването на местната валута може да навреди на икономиката на страната.

Австралийският долар поскъпна наскоро, отразявайки отчасти увеличените цени на суровините, но провежданите парични политики в света също играят роля за това възходящо движение, посочи управителят на банка Глен Стивънс, позовавайки се на стимулиращите мерки, предприети от други централните банки, както и на по-предпазливата позиция относно затягане на американските лихви, заета от Федералния резерв.

Изявлението на Стивънс сякаш потвърждава опасенията на някои икономисти, че неотдавнашното поскъпване на австралийския долар (с близо 12% от януари насам) може да подкопае нестабилното възстановяване на сектори като туризма и образованието в момент, когато други области на икономиката продължават да изпитват слабост.

Австралийският долар реагира негативно на коментарите на управителят на RBA, понижавайки се към седмично дъно от 0,7559 щатски долара, но след солиден ръст с близо 7% само в рамките на март до 8-месечен връх от 0,7722 долара.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10