Фондовите пазари на червено след силното понижение на банковите акции

· USD/JPY достигна ново дъно

· Доларът поскъпна спрямо стоковите валути

· Йелън каза, че все още вижда възможност за подобряване на пазара на труда

· Капиталовите пазари в САЩ и Европа завършиха сесията с понижение

Валутен пазар

Доларът продължи да поевтинява спрямо йената. По-рано през деня двойката USD/JPY достигна 107.67 – най-ниското ниво от октомври 2014 година. За последната седмица щатската валута е поевтиняла срещу йената с почти 3 на сто, докато от началото на годината спадът е с 9.7%. При двойките EUR/JPY, AUD/JPY и GBP/JPY също се наблюдава увеличение на късите позиции.

Председателят на Японската централна банка – Курода, заяви на последното заседание, че от институцията са готови да въведат допълнителни монетарни стимули, за да бъде постигната целта от 2% инфлация. Джанет Йелън, председател на Фед, каза, че все още вижда възможност за подобряване на пазара на труда след “огромния напредък при възстановяването” от финансовата криза.

Стоковите валути записаха спад спрямо щатската валута, притиснати от понижението при петрола. USD/CAD се покачи с 0.85 на сто до 1.3142. Силна подкрепа е зоната около 1.3000.

Австралийският и новозеландският долар също не бяха пощадени и спаднаха спрямо зелените пари. Австралийската валута се понижи с 1.5% до 0.7515, докато при NZD/USD понижението бе 0.94%. Лошият резултат на проведения в Холандия референдум доведе до безпокойство на пазара, че все пак Brexit може да стане факт. Това доведе до поевтиняване при паунда с 0.6 на сто до 1.4050.

Доларът се представи силно спрямо някои от валутите на развиващите се пазари като например сингапурския долар, южнокорейския вон и бразилския реал.

Лихви

Доходността при френските облигации се понижи с 2 базисни точки, а тази при британските с 5. В същото време 10-годишните испански ценни книжа нараснаха с 9 базисни точки, италианските с 11, а португалските с 23.

10-годишните американски ценни книжа се понижиха с 5 базисни пункта до 1.704%.

Суровини

Златото поскъпна с 1.5% до 1242 долара за тройунция. Това е най-високото ниво за метала тази седмица. Среброто и платината нараснаха съответно с 0.75% и 0.78%.

Сред основните метали медта завърши с най-слаб резултат, след като спадна с над 3% до 207.20 долара. В момента металът се намира в силен низходящ тренд. От 16 анализатори взели участие в седмичната индустриална конференция в Чили, 12 са на мнение, че медта ще спадне с още 14% до края на годината.

Петролът се понижи с 4%, заличавайки поскъпването от предния ден. Черното злато се търгуваше на нива от 37.50 долара за барел.

Капиталови пазари

Фондовите пазари в САЩ и Европа приключиха сесията на червено. Една от основните причини беше спадът при акциите на банките. Ценните книжа на европейските банки се понижиха с 3-4% на фона на водените разговори за съкращения и уволнения на служители в най-големите кредитни институции.

В резултат акциите на Unicredit поевтиняха с 5.92%,на BMPS с 8.09%. Banco Poplare се понижиха със 7.55%,а UBI Banca - с 6.27%.

В САЩ финансите също бяха причина за спада. Продължаващото поскъпване на йената спрямо долара възобнови опасенията за световната икономика, както и ефективността на водената политика от страна на централната банка. Индексът VIX, измерващ волатилността на пазарите, се покачи с 2.05 или 14.55% до 16.14.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10