Петролът заличи напълно загубите след срещата в Доха

·  Черното злато достигна 41 долара за барел

·  Понижението при долара подкрепи цените на златото и основните метали

·  Инвеститорите са в очакване на изявлението на Марио Драги

·  Стоковите валути със силно представяне, подкрепени от черното злато

·  Пазарите от двете страни на океана с ново добро представяне

Валутни пазари

Петролът успя да поскъпне до над 40 долара за барел, с което заличи напълно първоначалното понижение след петролната среща в катарската столица Доха. В същото време доларът продължава с лошото си представяне. Щатската валута отстъпи до 10- месечно дъно срещу някои стокови валути. Австралийският долар успя да поскъпне спрямо щатската валута до 0.7800. Канадският долар също се представя убедително. Двойката USD/CAD тества нови дъна като в момента е близо до подкрепата при 1.2500. От януари досега двойката се е понижила с около 14%.

Новозеландският долар достигна 0.7055. Това е най-високото ниво от юни миналата година.

Еврото успя да се покачи с 0.26% до 1.1360. Вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към предстоящото изявление на председателя на ЕЦБ Марио Драги.

По време на търговията в Ню Йорк, USDKRW се понижи, достигайки 1125.

Доларовият индекс, измерващ представянето на щатската валута спрямо шестте основни валути спадна с 0.3 на сто до 94.13.

Лихви

Доходността по 10- годишните облигации в САЩ и Европа се покачи, подкрепена от силното представяне при петрола. Американските книжа се покачиха до 1.78%, докато европейските нараснаха до 0.169%.

Аржентина успя да пласира облигации за 16.5 млрд. долара на четири транша. Доходността по ценните книжа е 8%. С това страната се върна на пазара на дълг след 15- годишно отсъствие.

Суровини

Златото поскъпна, подкрепено от понижението при долара. Междувременно среброто успя да се покачи до 10- месечен връх и се намира във възходящ тренд, след като преодоля важната съпротива на 16.32. Металът се възползва от намалялата увереност, че Фед ще повиши лихвените нива. От началото на годината среброто е поскъпнало с 23%, с което изпреварва златото.

Слабият долар подкрепи и основните метали. Медта поскъпна с над 2% до 223 долара. Никелът също затвори на по-високи нива.

Петролът успя напълно да заличи загубите, които претърпя след срещата в Доха. Той успя да поскъпне с 2.7 на сто до 41.06 долара за барел. Сорт Брент пък се покачи с 2.3% до 44.01 долара.

Капиталови пазари

Европейските борсови индекси се покачиха на фона на положителните данни за корпоративните печалби. Компаниите от минната индустрия също отчетоха ръст след данните за покачване на стоковите запаси. Акциите на Rio Tinto поскъпнаха с 2.8%, тези на BHP Billiton с 5.3%. South32 нарасна с 3.6%, Anglo American с 8.5%, а Glencore със 7.5%.

Фондовите пазари в САЩ се движат близо до върховете от началото на годината. Сред водещите индекси единствено Nasdaq затвори на отрицателна територия, губейки 0.4% от стойността си. При компаниите акциите на Netflix се понижиха. Публикуваните данни показват, че приходите на компанията Yahoo се понижават през първото тримесечие на годината с 15%.

Бул Тренд Трейдър





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10