Азиатските акции достигнаха 4- месечен връх

·  Доларът с ръст след силните данни от САЩ

·  Акциите в Азия поскъпнаха до 4- месечен връх, повлияни от силата на петрола

 ·  Петролът достигна 5- месечен връх на 44 долара за барел

 ·  Продажбата на готови жилища в САЩ нарасна с 5.1%

 ·  Инвеститорите са фокусирани върху предстоящото заседание на ЕЦБ

Валутни пазари

Доларът поскъпна срещу повечето основни валути като еврото, швейцарския франк и японската йена. Щатската валута получи подкрепа от силните данни за продажбата на готови жилища в САЩ. За март продажбите са се увеличили с 5.1%. Очакванията на анализаторите бяха за по-скромен ръст от 3.5%.

Еврото поевтиня спрямо зелените пари с 0.55 на сто до 1.1293, след като по-рано успя да достигне седмичен връх на 1.1386.

Японската йена отстъпи срещу американската валута до най-ниското си ниво за последните две седмици от 109.88. Спрямо швейцарския франк зелените пари нараснаха с малко над 1% до 0.9713.

Доларът обаче се понижи спрямо стоковите валути, които получиха силна подкрепа от продължаващото рали при петрола. Австралийският долар отстъпи леко от 10- месечния връх на 0.7830 като се търгуваше на нива от 0.7803.

Канадският долар пък успя да се изкачи до 9- месечен максимум на 1.2590.

Доларовият индекс, измерващ представянето на щатската валута спрямо кошницата от основни валути поскъпна с 0.5%до 94.53.

Лихви

Силните икономически данни и продължаващото поскъпване на петрола доведоха до покачване на доходността по 10- годишните американски облигации. Те се покачиха с 8 базисни точки до 1.84%.

В Европа доходността по основните ценни книжа се понижи с 2-3 базисни точки. В същото време 10- годишните японски облигации спаднаха до -0.146%.

Суровини

Златото отстъпи с 0.53% до 1245.70 долара, притиснато от поскъпването при щатската валута. Американските златни фючърси със срок на доставка през април се търгуваха на нива от 1253.20 долара за тройунция.

В същото време среброто продължи със силното си представяне, след като успя да поскъпне с 11% този месец до над 17 долара за тройунция. Това е най-доброто представяне от юни 2014 година насам.

Повишенията на фондовите пазари в комбинация с поскъпването на петрола осигуриха силна подкрепа за основните метали. Медта се повиши с 0.7 на сто до 224 долара.

Ралито при петрола продължава, след като черното злато успя да нарасне с над 7.5%,достигайки 5- месечен връх на 44 долара. Сорт Брент се повиши до 45.80 долара за барел. Петролът бе подкрепен от публикуваните данни за петролните запаси в САЩ за седмицата до 15 април. За изминалата седмица запасите са се понижили с 2.1 млн. барела. Очакванията на икономистите бяха да достигнат 2.2 млн. барела.

Капиталови пазари

Водещите европейски индекси се повишиха, водени от стоковите акции. Акциите на BHP Billiton поскъпнаха с 3.4%,а тези на Rio Tinto с 3.9%. South32 поскъпнаха с 4.7%,а ценните книжа на Anglo American и Glencore се повишиха съответно с 5.3% и 0.4%.

Публикуваните силни данни в САЩ доведоха до ръст на основните индекси. Dow Jones и S&P 500 нараснаха с 0.2%, докато Nasdaq се повиши с 0.1%.

От Volkswagen съобщиха, че са постигнали споразумение с американското правителство компанията да изплати по 5000 долара обещетение на засегнатите клиенти. Това ще струва на автомобилния гигант 10 млрд. долара.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10