Тежък товар

Снимка: Архив

Последен опит на Италия да стабилизира банковата си система

В класическата митология Атлас е бил бог, натоварен със задачата да държи върху себе си небето в продължение на цяла вечност. В Италия на 11 април група банки и други финансови институции се споразумяха да бъде създаден фонд, наречен Атланта (Атлас на италиански), чиято функция ще бъде да спасява проблемни финансови компании и по този начин ще разсее опасенията за системен риск в италианската банкова система. Тази схема трябва да помогне за укрепването на доверието.

Италианските банкови акции загубиха около 31% от стойността си от началото на годината. Продължителната рецесия в страната доведе до ръст при лошите кредити до 360 млрд. евро (около 405 млрд. долара). Две банки – Veneto Banca и Banco Popolare di Vicenza се намират в особено тежко състояние. Европейската централна банка иска да си увеличат капитала съответно с 1 млрд. и 1.5 млрд. евро. Като се има предвид състоянието им, съществува реалната опасност тези две банки да не могат да намерят купувачи за новата емисия ценни книжа.

Политическите залози са особено високи заради потенциалната опасност от фалити на банки. Италианските банки отдавна имат лошия навик да продават най-рисковите си дългове на техните клиенти: дребните инвеститори държат почти половината от подчинените облигации на остойност 67 млрд. евро. Италианският премиер Матео Ренци бе публично разкритикуван след миналогодишния план за спасяването на четири малки банки, което доведе до загуби за малките инвеститори.

Сега предстои въвеждането на “Атланта”. Целта на фонда е да осигури подкрепа при предстоящи парични плащания. Детайлите все още се изглаждат, но се очаква спасителния фонд да е на обща стойност 5.5 млрд. евро. От възможностите на фонда ще могат да се възползват банки, застрахователни компании, няколко фондации, притежаващи големи дялове в банки, както и Cassa Depositi e Prestiti (CDP) – банка, контролирана изцяло от държавата.

В дългосрочен план очакванията са, че фонда ще закупи част от лошите кредити в индустрията. През януари италианското правителство успя да постигне споразумение с Европейската комисия по схема, целяща да ускори продажбата на необслужвани кредити. Но инвеститорите не са особено ентусиазирани поради голямата разлика между цената, по която банките са готови да продават (около 40% от номиналната стойност) и сумата, която купувачите са готови да платят (около 20%).

Надеждите са, че продажбите на проблемни кредити ще се повиши в резултат на третият елемент на схемата: решението на правителството да ускори процедурата по несъстоятерността. На теория Атланта е частен фонд, но правителството, казва Пиер Падоан – финансов министър, е “водещото”.

Правителството вече предприе реформа, свързана с обявяването на несъстоятелност. То също така въведе мерки, които намаляват държавната такса за тези, които купуват имоти, предоставени като обезпечение – стъпка, която трябва да направи необслужваните кредити по-ценни. Според Фабрицио Пагани, който ръководи създаването на Атланта, е необходимо по-голямо чувство на неотложност сред съдиите и адвокатите. Според инвестиционната банка Mediobanca, производството по несъстоятелност в Италия трае средно осем години. За Европа срока е две години.

Даването на обещания да бъдат ускорени пословично мудните процедури е по-лесно, отколкото да бъдат предприети реални действия. Друг важен въпрос е как фондът Атланта ще бъде управляван. Най-вероятно ще бъде ръководен от Quaestio Capital Management като на никой акционер няма да бъде позволено да държи мажоритарен дял. Това може да доведе до противоречия (и политически натиск) кои банки трябва да бъдат спасени и кои лоши кредити закупени. Банковите акции, които поскъпнаха при новините за създаването на Атланта, скоро след това отново се понижиха.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10