Йената изригна след решението на ЯЦБ да запази монетарната политика без промяна

Валутни пазари

Йената изригна рано сутринта след решението на Японската централна банка (ЯЦБ) да запази монетарната политика без промяна. Доларът и еврото бяха повалени с над 2% до нива от съответно 109 и 123.50.

ЯЦБ се въздържа от разширяване на монетарните стимули независимо от насрещните ветрове, идващи от световната икономика, силата на йената и слабото потребление, които заплашват да извадят извън релси крехкото икономическо възстановяване.

По-рано през седмицата доларът достигна нива от почти 112 йени заради спекулациите, че ЯЦБ може би ще увеличи и още повече облекченията.

Вчера вечерта и Федералният резерв в САЩ имаше редовно заседание. След него еврото първоначално скочи до 1.1363, но след това отстъпи и днес се търгува около 1.1330 срещу долара. Фед даде слаби надежди за повишение на лихвите през юни, след като повтори, че промените ще бъдат бавни и постепенни.

Третата централна банка, която имаше редовно заседание, беше тази в Нова Зеландия. Тя пропусна шанса да намали лихвите, което доведе до натиск върху късите позиции и съответно до растеж на валутата, която се насочи към нивата от 0.6950 срещу зелените пари.

Австралийският долар слезе до почти двумесечно дъно от 1.0941 срещу новозеландския долар. Австралийската валута отчете и най-голямо дневно слизане за последните осем месеца срещу щатския долар и пропадна до дъно от 0.7548, но днес е над нивата от 0.76. Това обаче е далеч от скорошния връх на 0.7836.

Суровини

Златото върна първоначалните загуби и остава без промяна за деня, след като доларът се срина с над 2% срещу йената, когато ЯЦБ изненада пазарите и запази монетарната политика без промяна. Централната банка не промени паричната политика и ще продължи да увеличава паричната база с 80 трилиона йени (732 милиарда долара) годишно. Не бяха променени и лихвите от -0.1%, които се таксуват върху търговските банки за излишните резерви, които се депозират в централната банка.

Йената изригна срещу долара и еврото след решението, а инвеститорите бързо закриваха залозите, че централната банка ще облекчи допълнително монетарната политика. Златото нарасна след първоначалния спад при азиатската търговия и се търгува на нивата около 1248 долара за тройунция.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10