Доларът падна до 2-седмично дъно след лошите данни за заетостта в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

· Американската икономика е създала едва 38 000 нови работни места през май

· Доларът отстъпи до най-ниските си нива от средата на май

· Еврото нарасна спрямо щатската валута с над 1%


Валутни пазари

Доларът се понижи до най-ниските си нива за последните две седмици, след като в края на миналата седмица бяха публикувани данните за неселскостопанската заетост в САЩ. Това поставя под съмнение скорошното повишение на лихвите от Федералния резерв.

Доларовият индекс, измерващ представянето на зелените пари спрямо шест от основните валути, спадна с 1,2% до 94,366, което е най-ниското ниво от 18 май.

Американската икономика е добавила едва 38 000 нови работни места през май в неселскостопанския сектор. Предварителните очаквания на икономистите бяха за 160 000 работни места. Това са най-слабите данни за последните пет години. В същото време безработицата се понижи до 4,7%, надминавайки предварителните прогнози от 4,9%.

Фючърсите върху федералните фондове показват, че пазарните участници виждат едва 4% вероятност Фед да предприеме вдигане на лихвите по време на заседанието си на 14 и 15 юни.

Еврото успя да се покачи срещу зелените пари с 1,3 на сто, достигайки 1,1275. Йената пък нарасна с 1,25% до 107,85.


Лихви

Доходността по държавните облигации намаля, достигайки 3-седмично дъно след слабите данни от САЩ. Вероятността Фед да повиши лихвените нива на заседанието през юни е около 6%, докато за юли е едва 27%.

2-годишните американски облигации спаднаха с 11 базисни пункта до 0,784%, а 10- годишните намаляха с 10 пункта до 1,7%. Германските 10-годишни дългови книжа спаднаха до 0,069%.


Суровини

Благородните метали поскъпнаха в края на миналата седмица, подкрепени от слабите данни за неселскостопанската заетост. Златото трябва да намери краткосрочна съпротива в зоната около 50-дневната пълзяща средна при 1246,82 долара. Среброто се търгува на нива около 16 долара за тройунция.

Цинкът нарасна за седма поредна сесия като това е най-дългото рали за метала от две години насам. Медта и другите метали напреднаха, подкрепени от данните за нарасналите фабрични поръчки в САЩ. Алуминиевите запаси намаляха за 56-и пореден ден като това е най-лошото представяне от 2000 година насам.

Петролът се покачи докато броят на нефтените платформи в САЩ се увеличи за втори път тази година.


Капиталови пазари

Фондовите пазари отвъд океана отвориха със значително понижение след публикуването на данните за заетостта, но в по-късните часове на деня успяха да заличат част от загубите. Водещите индекси затвориха с леки понижения. Dow Jones спадна с 0,2% до 17 807,06, а S&P 500 се понижи с 0,3%, достигайки 2 099,13 пункта.

Индексът VIX, който измерва волатилността на пазарите, се покачи с 1,2 на сто до 13,47.

В Европа пазарите също затвориха на червено. FTSEurofirst 300 се понижи с 0,9% до 1 339,47 пункта.


Бул Тренд Трейдър



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10