Йената удари 3-годишен връх спрямо еврото и паунда

· Златото достигна 4-седмичен връх

· Индексът VIX се покачи в началото на седмицата

· Microsoft плаща 26,2 млрд. долара за LinkedIn

Валутни пазари

Йената, която има статута на валута убежище, започна седмицата силно. Японската валута достигна 3-годишен връх спрямо еврото и паунда, а срещу долара се покачи до 6-седмичен максимум. Това става на фона на опасенията, че Великобритания може да напусне ЕС.

Заседанието на Фед, което ще се проведе на 14 и 15 юни, доведе до спад при долара. Очакванията на пазарите са централната банка да остави лихвените нива без промяна.

USD/JPY се понижи, достигайки дъното от тази година на 105. През юни йената е поскъпнала с 4,2% спрямо щатската валута.

Двойката USD/CNH се опитва да пробие нивото при 6.6000. USD/BRL отскочи от годишното си дъно при 3.4000. За последните два дни двойката се е повишила с 3,6 на сто.

Лихви

Доходността по 10-годишните облигации на Италия, Испания и Португалия се покачи съответно със 7.2, 7.4 и 12.4 базисни пункта. Доходността по гръцките книжа пък нарасна с 31 базисни точки.

Възвръщаемостта по 10-годишните американски дългови книжа бе 1,61%. Това бе пета поредна сесия на понижение при щатските облигации.

Суровини

Златото достигна 4-седмичен връх, подкрепено от риска, свързан с предстоящия референдум във Великобритания. Борсово търгуваните фондове са увеличили запасите си с 6.51 тона до 1 873.8 тона. Това е най-високото ниво от ноември 2013. При среброто борсово търгуваните фондове също са увеличили запасите до 20 182 тона.

Мечите позиции при медта са достигнали най-високото си ниво от 2006 година поради увеличаващите се запаси, както и заради спада в китайското производство.

Петролът записа ново понижение, падайки до 48.16 долара за барел преди публикуването на данните за петролните запаси в САЩ.

Капиталови пазари

Капиталовите пазари в САЩ и Европа записаха ново понижение, следвайки поевтиняването при Nikkei, който се понижи с 3,5%. S&P500 спадна за трети пореден ден.

Индексът VIX,измерващ волатилността на пазарите се повиши до 20.97 пункта преди заседанието на Федералния резерв.

При компаниите, Microsoft предлага 26.2 млрд. долара за социалната мрежа LinkedIn, тъй като търсенето на персонални компютри е намаляло и от компанията преминават към продажбата на софтуер и интернет услуги. В резултат на това акциите на LinkedIn скочиха с 46% за един ден, достигайки 192.21 долара.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10