Две от водещите кредитни агенции намалиха кредитния рейтинг на Великобритания

Две от трите водещи кредитни агенции - "Стандард енд Пуърс" и "Фич" лишиха Великобритания от нейния топ кредитен рейтинг "ААА", предупреждавайки, че гласуването през миналата седмица за напускане на Европейския съюз заплашва конституционната и икономическа цялост на страната.

Снощи "Стандард енд Пуърс" намали суверенния кредитен рейтинг на Великобритания с две степени до "АА" и заяви, че гласуването на референдума през миналата седмица в Шотландия и Северна Ирландия за оставане в рамките на ЕС разкрива по-широки конституционни въпроси за Обединеното кралство като цяло. В същото време агенцията запази негативни перспективи, което е сигнал за възможно по-нататъшно намаляване на британския кредитен рейтинг.

"Стандард енд Пуърс" намали до "АА" от "ААА" и своя дългосрочен рейтинг за Английската централна банка.

Агенцията мотивира тези свои решения с рисковете пред икономическите перспективи на Острова, пред фискалното и външно развитие и с оглед на бъдещата роля на британската лира като една от основните резервни валути след гласуването за Brexit. Намаленият кредитен рейтинг също така отразява рисковете за съществено влошаване на външните условия за финансиране на британската икономика и бюджет.

Според "Стандард енд Пуърс", Brexit може да накара финансовите фирми, особено чуждестранните, да предпочетат други дестинации, когато взимат своите инвестиционни решения. Решението за напускане на ЕС ще отслаби предсказуемостта, стабилността и ефективността на управляващите британски политици.

Агенцията прогнозира съществено забавяне на растежа на БВП на Великобритания през периода 2016-а/2019-а година и очаква годишен икономически растеж през посочения период от едва около 1,1 на сто спрямо предишна априлска прогноза за осреднен годишен растеж от 2,1%.

Рейтинговата агенция "Фич" последва примера на "Стандард енд Пуърс" и намали с една степен суверенния кредитен рейтинг на Великобритания до "АА" (от "АА+"). Тя също прогнозира, че несигурността след референдума ще доведе до рязко забавяне на икономическия растежа и ще накара британските предприятия да отложат инвестиционните си програми.

"Стандард енд Пуърс" беше последната от трите водещи кредитни агенции, която отне топ "ААА" кредитния рейтинг на Великобритания, като новият "АА" рейтинг нарежда страната редом до Белгия и Франция, но зад Германия и Холандия, които все още разполагат с най-висок инвестиционен рейтинг.

Намаляването на кредитните рейтинги от страна на "Стандард енд Пуърс" и "Фич" е факт, след като още в петък (когато стана ясно, че британците гласуваха за Brexit) агенция "Мудис" промени перспективата си за настоящия "АА1" рейтинг на Великобритания до негативна от стабилна, което е знак че в скоро време той може да бъде понижен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10