Повратна точка за руските акции

-  Индексът MSCI Russia се представя силно

-  Цените на акциите се движат около цената на сорт Брент от 45 долара за барел

-  Санкциите срещу Русия най-вероятно са преходно явление


Преди няколко месеца руските акции да бяха наричани убежище щеше да звучи най-малкото заблуждаващо. Представянето на водещият индекс MSCI Russia през последната седмица обаче показва точно това.

Индексът на руските сини чипове се покачи с 0.05% за седмицата до 8 юли. А хладнокръвните инвеститори, вложили средствата си в последния ден на 2015 година сега се радват на възвръщаемост от почти 20%.

Един бърз поглед може да ни даде представа за това какво се случва. От началото на годината се наблюдава значително покачване в цената на петрола сорт Брент, както и на руските акции, след като в средата на януари удариха годишни дъна. От началото на май обаче движението изглежда е в застой.

Петролът сорт Брент спадна до 43.6 долара за барел на 9 май, след което до 11 юни се покачи до 47.3 долара, а на 2 юни достигна 50 долара. Водещият фондов индекс обаче се движеше в тесен диапазон от началото на месец май (460-504, или средно 480).

Печеливша стратегия за търгуване тук би била да се купува близо до дъното на ценовия рейндж и да се продава, когато цената достигне горната част на рейнджа.

Изглежда инвеститорите на фондовия пазар се чувстват по-уверени, когато MSCI Russia индекса се търгува на такива нива, когато черното злато сорт Брент е в зоната около 45 долара за барел.

На макро ниво Русия може и да изглежда като относително сигурно убежище и изолирана от излизането на Великобритания от ЕС, но това е при условие, че цената на петрола не се понижи твърде много. В случай на нов спад на световните пазари, а цената на сорт Брент продължи да пада към 45 долара за барел, то руските активи няма да бъдат незасегнати и изолирани.

Друг предупредителен сигнал идва от седмичните парични потоци от руските фондове. За седмицата до 6 юли притока на парични средства към фондовете възлиза на 2.5 млн. евро.

От началото на годината инвеститорите са изтеглили малко над 400 млн. долара от руските фондове. За същия този период индексът MSCI Russia е нараснал с почти 20%.

И докато фондовата статистика може да не включва пълна информация за входящите и изходящите парични потоци към руските акции, то тя дава индикация какво правят част от инвеститорите.

В краткосрочен план руския фондов пазар може да се възползва от сътресенията на пазарите. За дългосрочните инвеститори обаче е трудно да видят добра икономическа картина за Русия и руските акции.


Бул Тренд Трейдър


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10