АЦБ все още не вижда "ясни доказателства" за рязко забавяне на британската икономика близо месец след Brexit

Английската централна банка заяви, че все още "няма ясни доказателства", че е в ход рязко забавяне на икономиката на Великобритания близо месец, след като британците гласуваха за напускане на Европейския съюз, но вече има признаци за ограничаване на инвестициите и разкриването на работни места.

Според последно месечно проучване на АЦБ сред нейни регионални агенти, които са разпръснати из Великобритания и контактуват редовно с компаниите, бизнес несигурността "се е увеличила значително", но на този етап има малко доказателства, че потребителите харчат по-малко.

По-голямата част от фирмите, с които е говорено, не очакват непосредствено въздействие от Brexit върху техните планове за инвестиции или за наемане на персонала. Но около една трета от компаниите предполагат, че ще има известен отрицателен ефект върху тези техни планове през следващите 12 месеца, посочва АЦБ.

Все още няма ясни доказателства за рязко забавяне на общата икономическа активност, добави банката.

По-рано този месец АЦБ обяви, че очаква икономиката на страната да се забави значително в резултат на решението за напускане на ЕС, а вчера Международният валутен фонд намали съществено своите прогнози за британския икономически растеж през следващата година до едва 1,3% спрямо априлската си прогноза за растеж на БВП на Острова с 2,2%.

Последният месечен доклад на АЦБ обаче съдържа някои предупредителни знаци.

Банката отбелязва, че някои фирми вече съобщават за отлагане на планираните преки чуждестранни инвестиции в техния бизнес. Редица компании също така обмислят алтернативни европейски локации за някои аспекти на тяхната дейност, като в същото време някои от контактите в рамките на големите международни фирми показват, че те очакват техните континентални европейски операции да получат по-голям дял от бъдещите им инвестиции, отколкото бизнесът им във Великобритания, посочва Английската централна банка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10