Китайският юан ще стане третата световна валута

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорейки за увеличаващите се запаси и забавянето на ръста на световната икономика, цената на петрола остава под натиск и спадна до 44.60 долара за барел, след като по-рано бе достигнала 45.90 долара. По време на вчерашната търговия черното злато успя да поскъпне до 44.90, но това не е кой знае какво.Цената на петрола се върна на нивата, на които бе в началото на май при силна подкрепа около 43.30 долара.

Уолстрийт стартира седмицата с отстъпление от върховете, които достигна през миналата седмица. В същото време на азиатските пазари се вижда разнопосочно движение. Водещият японски индекс Nikkei 225 се понижи с 1.4%, ASX Australia спадна с 0.1 на сто. Китайският Shanghai composite нарасна с 0.6%, а австралийският долар поскъпна с 1.2 на сто. Фючърсите на S&P 500 се търгуваха на нива от 2164 пункта.

Международния институт за валутни изследвания към Народния Университет в Китай публикува доклад за интернационализацията на китайската валута за 2016 година. В доклада се подчертава, че стабилното развитие на китайската икономика предполага засилване на употребата на юана в международните разплащания, както и подобряване на финансовата инфраструктура за китайската валута. Индикатор за засилващото се използване на юана в международните разплащания е неговото укрепване през последните години както и нарастването на неговият дял в международната търговия. Въпреки колебанията на китайската фондова борса, тенденцията за интернационализация на китайската валута остава положителна. Според данните от доклада използването на китайския юан в международната търговия е нараснало с 43% в края на 2015 година спрямо година по-рано. Очакванията са,че до две години китайската валута ще изпревари йената и паунда като по този начин ще стане третата най-използвана валута в света след долара и еврото.

По време на вчерашната търговия доларът отстъпи спрямо юана до 6.6754. От началото на седмицата щатската валута загуби част от позициите си, които спечели през миналата седмица. Двойката EUR/USD нарасна от 1.0950 до 1.1000 като по време на търговията във вторник достигна дори 1.1020. Доларовият индекс спадна от 97.55 до 96.95 пункта.


Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10