Стабилизация на нивото на безработица в Германия през юли в рекордно дъно от 6,1 на сто

През юли нивото на безработица в Германия стабилизира в 25-годишното дъно от 6,1%, достигнато през предходните два месеца, но в същото време броят на безработните отбеляза спад за десети пореден месец, което е ново потвърждение за наличието на силен трудов пазар във водещата европейска икономика.

Безработицата в Германия на сезонно коригирана база стабилизира през юли на рекордното дъно от 6,1%, достигнато през май и през юни, като това представлява нейното най-ниско ниво от Обединението на Германия в края на 1990-а година, показва доклад на немската Федерална агенция по заетостта (BA).

Броят на германците без работа (на сезонно коригирана база) се понижи през седмия месец на годината със 7000 до 2,682 милиона. По този начин броят на германските безработни остава под 2,7 милиона за трети пореден месец, след като до месец май техният брой не се беше понижавал под това важна ниво от Обединението на Германия насам.

На сезонно некоригирана база общият брой на безработните германци се повиши с 47 000 до 2,661 милиона от 2,614 милиона през юни, като нивото на безработица (на сезонно некоригирана база) нарасна до 6,0% от 5,9% през юни, когато се понижи под бариерата от 6 процента за пръв от Обединението на Германия.

В същото време молбите за помощи при безработица се свиха през юли със 7000 при очаквания за по-скромно понижение с 4000 и след спад с 6 000 през юни. По този начин молбите за помощи при безработицата бележат непрекъснато понижение от септември 2015-а година насам, което е пореден знак за наличието на много силен трудов пазар във водещата европейска икономика.

Трудовият пазар продължава да се развива добре и през юли, посочи шефът на Федерална агенция по заетостта Франк-Юрген Вайс.

Днешните поредни силни данни за пазара на труда са в подкрепа както за добрия растеж на вътрешното потребление, така и на заплащането на труда и респективно за растежа на германската икономика.

Редица икономисти обаче продължават да очакват, че масовата вълна от над едни милион имигранти, която заля Германия през миналата година, може да доведе до известно повишение на безработицата. Според тях ще отнеме известно време за интегриране на новопристигащите имигранти, които в повечето случаи нямат както езикови умения, така и квалификация, за да се влеят в трудовия пазар. Това предполага, че очакваното повишение на немската безработица може би ще бъде факт на по-късен етап през настоящата година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10