Изграждането на тол системата ще струва 200 млн. лева и ще е за сметка на изпълнителя

Снимка: БГНЕС

Шофьорите на транзитно преминаващите през страната камиони и автомобили масово не купуват винетки, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. В момента се работи по нормативни промени, с които да се завишат санкциите за нарушителите и да не се пускат да излязат от България, докато не платят глобата си.

Проверките на транзитно преминаващите автомобили са извършени на АМ „Тракия“, а сега ще се преместят на граничния пункт „Капитан Андреево“, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова: 

Виждаме, че масово не се залепят винетни стикери. В голямата си степен те ги имат, закупени са, не карат без, но те не са изцяло залепени на стъклото или са залепени с фолио, за да могат да бъдат местени от кола на кола.

Следващата седмица ще бъде възобновен търгът за изграждането на тол система. Предварителните изчисления са, че тя ще струва около 200 млн. лева, но това зависи от подадените оферти: 

Тези 200 млн. лева трябва да са за сметка на бъдещия изпълнител, който ще внедрява системата… Тя да заработи и за сметка на бъдещите приходи ние разсрочено да му възстановяваме разходите, които са инвестирани в изграждането на тази смесена система, каза Павлова.

Тол такси ще плащат автомобилите над три тона и половина и тя ще важи за всички републикански пътища с изключение на част от третокласните пътища:

Минимум 3500 километра от третокласните пътища няма да бъдат обхванати и ще бъдат безплатни за леките коли и ще бъдат забранени за тирове и камиони, уточни министърът.

От началото на годината има увеличение на продадените винетки и на постъпленията от тях. До края на годината се очаква от винетки в хазната да влязат общо 300 млн. лева, които ще бъдат инвестирани в пътища.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10