Стабилизация на британската инфлация през август въпреки ценовия натиск в следствие на Brexit

През август инфлация във Великобритания запази изненадващо темпото си на растеж от предходния месец въпреки нарастването на производствените цени, дължащо се на рязката обезценка на паунда след вота за Brexit, което доведе до солиден ръст на цените на суровините и материалите на входа на предприятията.

По-слабите от очакваното данни за британската потребителска инфлация сякаш запазват шансовете за още едно намаляване на лихвените ставки от страна на Английската централна банка.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през август с 0,3% на месечна база след анемичен растеж с 0,1% през юни и прогноза за по-солиден отскок с 0,4 на сто, показват данни на британската статистика ONS. На годишна база инфлацията във Великобритания нарасна с 0,6% (спрямо август 2015-а), запазвайки темпото на растеж от юли и очаквания за повишение с 0,7 на сто.

Според ONS, по-ниските цени за дрехи, хотелиерски услуги и вино компенсират възходящия инфлационен ефект от по-високите цени на горивата, храните и самолетни билети.

Основната годишна инфлация (без цените на храни и енергия) нарасна през август за втори пореден месец с 1,3% при прогноза за повишение с 1,4%. Именно тези данни се следят от АЦБ като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания и те сякаш не потвърждават очакванията за рязко ускоряване на инфлацията като реакция на солидната обезценка на британската лира в резултат на изненадващото решение на британците да гласуват за напускане на ЕС.

В същото време британската статистика оповести данни, показващи ускорено нарастване на цените на изхода на предприятията в резултат на ръст на цените за суровини и материали.

През август индексът на цените на производител (PPI) на изхода на британските предприятия се повиши с 0,1% спрямо юли, когато нарасна с 0,3%, като на годишна база беше отчетен растеж от 0,8% след повишение с 0,3% месец по-рано и при прогноза за скок с 1 на сто.

Повишение с 0,2% на месечна база отбеляза индексът на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия при очаквания за повишение с 0,6% след солиден ръст с 3,1% през юли. На годишна база цените на входа на предприятията нараснаха със 7,6% след повишение с 4,1% месец по-рано и прогноза за скок с 8,1 на сто. Скокът на производствените цени на входа на предприятията със 7,6 на сто е най-солидния от декември 2011-а година.

ONS посочи, че нарастването на производствените цени се дължи на обезценката на паунда с около 10%, тъй като това е довело до нарастване на импортните цени на годишна база с 9,3 на сто.

Цените на суровините и материалите се повишиха за втори пореден месец, отчасти поради понижената стойност на британската лира, въпреки че на този етап все още няма сигнали, че високите производствени цени ще се отразят по-сериозно на крайните потребителски цени, респективно на потребителската инфлация, заяви Майк Престууд от ONS.

През миналия месец Английската централна банка намали основната лихва до рекордно дъно от 0,25% и каза, че обезценката на паунда с около 10% спрямо долара и еврото след вота в подкрепа за Brexit вероятно ще доведе до повишение на цените през следващите няколко години и до нарастване на инфлацията над целевото ниво от 2 на сто.

АЦБ обаче допълни, че повечето централни банкери все още очакват ново намаляване на лихвите ставки през настоящата година, въпреки че мнозинството икономисти и анализатори не разчитат на подобен ход на предстоящото през тази седмица заседание.

Днешните малко по-слаби от прогнозите данни за инфлацията през август оказват известно негативно влияние върху британската валута. Паундът се понижава с 0,4% към 1,3277 долара, като в същото време еврото поскъпва с 0,34% към 0,8455 британски лири.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10