Стабилизация на икономическото доверие в Германия през септември

През септември настроението сред германските анализатори и инвеститори остава без промяна спрямо месец по-рано, но при очаквания за подобрение, показва проучване на центъра за европейски икономически изследвания ZEW, което е знак, че инвеститорите продължават да бъдат предпазливи относно перспективите пред водещата европейска икономика.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт ZEW, измерващ доверието на инвеститорите в Германия, остана през септември на августовското ниво от 0,5 пункта при очаквания за повишение до 2,5 пункта.

В същото време индексът, определящ текущите условия в Германия, се понижи изненадващо силно до 55,1 пункта от 57,6 пункта през август, докато прогнозите на икономистите бяха за по-скромно влошаване на този показател до 56,0 пункта.

Настоящата неяснота относно икономическия импулс в Германия и зад граница означава, че прогнозите за следващите няколко месеца изглеждат трудни, заяви президентът на ZEW института Ахим Вамбах.

Германският износ, особено за страните извън ЕС, както и последните данни за промишленото производство, бяха доста разочароващи. От друга страна, икономическата среда в Европейския съюз се подобрява, посочи той, визирайки аналогичния индекс на ZEW института за цялата еврозона, който нарасна през септември до 5,4 пункта от 4,6 пункта месец по-рано.

Индексът, измерващ текущите бизнес и икономически условия в еврозоната, се понижи слабо през септември до -10,5 пункта от -10,3 пункта през август.

Индексът на института ZEW се базира на изследване сред 205 анализатори и инвеститори, което беше проведено от 29-и август до 12-и септември.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10