Ръст на банковите акции след заседанието на ЯЦБ подкрепи европейските фондови борси

Европейските фондови пазари напредват към близо двуседмични върхове, подкрепени от солиден ръст на банковите акции в резултат на предприетата от Японската централна банка коренна промяна на провежданата от нея парична и лихвена политика.

След края на двудневното редовно заседание ЯЦБ остави без промяна основната си лихвена ставка в -0,1%, но в същото време възприе нова дългосрочна рамка за провежданата от нея парична и лихвена политика, акцентираща върху по-добрата доходност на 10-годишните държавни облигации. Банката възприе нова формула за контрол на т.нар. "лихвена крива", целяща задържане на целевата стойност на десетгодишния реален лихвен процент близо, но над нулата, като в същото време тя запази непроменен размера на своята програма за "количествени улеснения" (годишната покупка на финансови активи за 80 трлн. йени).

Според анализатори закотвянето на 10-годишната доходност около нулата ще има два позитивна ефекта. Първо, ще се гарантира, че ако банките (или други финансови и бизнес институции) купуват 10-годишни държавни облигации в настоящите нива, те няма да загубят пари в бъдеще. На второ място, чрез предотвратяване спада на 10-годишната реална лихва под нулата, доходността на дългосрочните дългови книжа ще остане позитивна. Това от своя страна ще помогне за рентабилността както на банковия сектор, така и на застрахователните компании и на пенсионните фондове, които се нуждаят от по-дългосрочни активи, за да отговорят на техните по-дългосрочни задължения. Решението на ЯЦБ да не прибегне до по-нататъшно понижение на основната лихва дълбоко в негативна територия е също фактор в подкрепа за рентабилността на банковата сфера, която понастоящем страда от "наказателните (отрицателните) лихви", характерни за голяма част от водещите световни банки, в т.ч. ЕЦБ и Швейцарската централна банка.

Европейският индекс Stoxx Europe 600 Financial Services, включващ водещите финансови компании от Стария континент, нарастват с 1,66%, докато банковият индекс Stoxx Europe 600 Bank се повишава с 2,44% и е на път да отбележи най-солидни дневни печалби от месец насам.

Акциите на испанската Banco Popular Espanol поскъпват с 5,11%, на френската Societe Generale SA – с 3,25%, на немската Commerzbank – с 3,33% и на италианската Unicredit SpA – с 3,93%. Днешното решение на ЯЦБ оказва подкрепа и на британския банков сектор, като акциите на  Barclays PLC нарастват с 3,79%, на Lloyds Banking Group PLC – с 2,55%, на Standard Chartered PLC – с 1,36% и на HSBC PLC – с 1,05%.

Добър ръст от над 3 на сто бележат и акции на застрахователните компании като AXA SA и Allianz SE.

Скок с 3,28% бележат и акциите на Banco Santander SA, следвайки информация, че испанската банка се отказва от преговори с британската Royal Bank of Scotland PLC за покупката на нейното поделение  Williams & Glyn.

Общият европейски индекс Stoxx Europе 600 нараства с 1,02% и е на път да приключи днешната търговия в близо двуседмичен връх от 344,90 пункта – най-високо негово ниво от 9-и септември насам.

Немският фондов индекс DAX се повишава с 1,25%, френският CAC40 – с 1,33%, италианският MIB – с 1,63%, испанският Ibex-35 – с 1,35% и британският FTSE100 – с 0,4%.

Поетият от ЯЦБ ангажимент да задържи дългосрочната реална лихва близо, но над нулата, допринася и за рязко повишение на доходността на 10-годишните държавни облигации, търгувани на дълговите пазари. Доходността на 10-годишните японски облигации макар и за кратко излезе на позитивна територия за пръв от март насам, преди да стабилизира малко под нулата на ниво около -0,026%. В същото време доходността на аналогичните книжа на САЩ се повиши до 1,700% от вчерашно ниво около 1,687%, а доходността на 10-годишните ДЦК на Германия се върна на позитивна територия от +0,004%.

След първоначалната еуфория, вниманието на инвеститорите от двете страни на Океана започва да се измества постепенно към края на важното двудневно заседание на Федералния резерв (от 21:00 ч.). Малцина се надяват, че Фед ще се осмели още днес да повиши федералната фондов лихва, но има голяма вероятност американските централни банкери да намекнат, че предстои подобен ход на последното за годината заседание през декември.

В тази връзка ще се следи внимателно както изявление на Фед след края на двудневното заседание, така и новите средносрочни прогнози на Централната банка за икономическия растеж, инфлацията и нивото на безработицата в САЩ. Федералният резерв също така ще представи и последни осреднени очаквания на своите членове за нивото на основната американска лихва до края на тази и през следващите две години, преди да последва пресконференция на президента на банката Джанет Йелън (от 21:30 ч.).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27