Световната търговска организация намали рязко прогнозата за растежа на глобалната търговия

Световната търговска организация (WTO) намали прогнозата си за растежа на глобалната търговия през настоящата година, визирайки забавянето на китайската икономика и падащите нива на вноса в САЩ, съобщава агенция Ройтерс.

Организацията вече очаква забавяне на растежа на международната търговия през 2016-а година до едва 1,7% спрямо предишна прогноза през април за растеж от 2,8 на сто. Това предполага първото от 15 години насам изоставане на растежа на световната търговия от глобалния икономически растеж, отбеляза WTO.

Според генералният директор на базираната в Париж организация - Роберто Азеведо, новите прогнози трябва да послужат като призив за събуждане на отделните правителства.

Ние трябва да сме сигурни, че това няма да се трансформира в погрешни политики, които биха могли да влошат ситуацията много по-силно - не само от гледна точка на търговията, но и по отношение на създаването на работни места, на икономическия растеж и развитие, които са толкова тясно свързани с отворена система на търговия, допълни той.

Подобно на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), WTO също предупреди, че забавянето на международната търговия може да отслаби световния дългосрочен икономически растеж.

Световната търговска организация отбеляза, че занижените ѝ прогнози са в отговор на слабия търговски растеж в Китай, Бразилия и в Северна Америка през първите шест месец на годината. Според нейни оценки, търговията в стоки се е свила с 1,1% през първите три месеца на 2016-а година, последвано от по-слаб от очакваното отскок в рамките на едва 0,3% през второто тримесечие.

Новите данни на WTO подчертават опасенията, че след дългият период на растеж, разчитащ главно на процеса на глобализация и на световната търговия, правителствата търсят все повече начини да защитят собствените си индустрии в период на икономически трудности и икономики, които са все повече задвижвани от вътрешното потребление.

Въпреки че всичките правителства официално отричат ​​протекционизма, международната търговия вече не изпреварва световния икономически растеж, както беше досега. В дългосрочен план търговията нарасна 1,5 пъти по-бързо от брутния вътрешен продукт и два пъти по-бързо, откакто глобализацията започна да набира скорост през 90-те години на миналия век.

Според WTO обаче, през настоящата година търговията ще нарасне с едва 80% от темпото на растеж на световната икономика, като това би представлявало първото подобно обръщане на тренда на глобализация от 2001-ва година насам и едва втората година с подобна тенденция от далечната 1982-а година.

Роберто Азеведо също така посочи, че ползите от търговията трябва да се споделят в по-широк план, с една система, която прави повече, за да включи бедните страни, малките фирми, маргинализираните групи и предприемачи - очевиден знак в подкрепа на антиглобалистките активисти, които заявяват, че обвитите в тайна търговски преговори са насочени изключително към подпомагане на големия бизнес.

Световната търговска организация очаква и по-бавен растеж на световната търговия през 2017-а година в рамките между 1,8% и 3,1% спрямо прогноза през април за ускоряване на растежа до 3,6 на сто.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10