Европейските борси остават под натиск след подновен спад на банковите и акциите на енергийните компании

Европейските фондови пазари отвориха във вторник на позитивна територия, тъй като инвеститорите реагираха позитивно на очерталата се победа на Хилари Клинтън над Доналд Тръмп на първия президентски дебат в САЩ, провел се в ранните часове на деня.

С началото на американската президентска надпревара мнозинството инвеститори в световен план предполагат, че ако Тръмп вземе предимство в предизборните дебати, това ще се отрази негативно на т.нар. "рискови" финансови активи (на инвестициите в по-доходни, но и по-рискови финансови инструменти), докато евентуална победа на Клинтън би била в подкрепа за "риск-апетита" на финансовите пазари.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нарасна за кратко с 0,7%, след като в понеделник падна с 1,6% до едноседмично дъно около 339,74 пункта, отбелязвайки най-солидна обезценка от началото на юли.

С напредването на търговията обаче борсите на стария континент заличиха първоначалните печалби и основните фондови индекси отново се окъпаха в червено след подновени разпродажби на банкови и акции на компании от петролния сектор.

Общият европейски индекс вече се понижава с 0,42% към ново едноседмично дъно от 337,74 пункта.

Акциите на Дойче банк се понижават с 2,75% към ново историческо дъно от 10,19 евро за една акция, тъй като инвеститорите остават обезпокоени относно финансовото здраве на водещата финансова институция. Вчера акциите на най-голямата немска банка се сринаха със 7,5% след информация на списание Focus, според която канцлерът на Германия Ангела Меркел е заявила в прав текст, че водещият немски кредитор не може да разчита на каквато и да е било форма на държавна помощ на фона на наложената му преди време от Министерството на правосъдието в САЩ глоба в размер на 14 млрд. долара. Въпреки че банката опроверга тази информация, нейните акции остават под солиден натиск от продажби и от от началото на седмицата се обезценяват с близо 10% и с цели над 50% от началото на годината.

Солидно понижение с 3,08% регистрират и акциите на Commerzbank AG. Втората по големина банка в Германия също се оказа под прицел след информация на вестник Handelsblatt, че тя е готова да съкрати около 9 хил. работни места и да намали раздавания дивидент като част от полаганите от нея усилия за преструктуриране.

Това се отразява негативно на целия европейски банков сектор, като общия индекс Stoxx Europe 600 Banks се понижава с 0,72%, губейки почва под краката си за втора поредна сесия на търговия.

В същото време подновеният спад на петролните цени с над 2,5% на фона на намаляващи очаквания за постигане на споразумение между основните производителки от и извън ОПЕК по важния въпрос за ограничаване на добивите на петрол, провокира понижение и на акциите на енергийните компании.

Днес общият индекс Stoxx Europe 600 Oil се понижава с 1,45% след вчерашен спад с 1,6%, като акциите на испанската компания Repsol SA падат с 1,06%, на австрийската OMV AG - с 1,95, на френската Technip SA - с 1,92%, на британската British Petroleum - с 0,97% и на холандската Royal Dutch Shell PLC - с 1,9%.

Фондовите индекси на водещите европейски борси също парираха първоначалния сутрешен плах отскок и се намират под нов натиск, като френският индекс CAC40 се понижава с 0,78%, италианският MIB - с 1,1%, испанският Ibex-35 - с 0,39% и британският FTSE100 - с 0,55%.

Немският фондов индекс DAX губи близо 1% от стойността си, както в резултат на агресивни продажби на акции на двете водещи германски банкови институции - Deutshe bank и Commerzbank, така и на акциите на Volkswagen.

Агенция Блумбърг цитира свои източници, според които Министерството на правосъдието на САЩ прави оценка на финансовата мощ на немския автомобилен гигант преди наложеното от американските власти наказание във връзка със скандала с подправените тестови газови емисии, отделяни от дизеловите автомобили на Volkswagen. Преди време автомобилната компания се съгласи да изхарчи до 16,5 млрд. долара, за да разреши проблема с продадените в САЩ дизелови автомобили, притежаващи софтуер, отчитащ фалшиви резултати по отношение на отделяните вредни газови емисии. Според информацията на Блумбърг, Правосъдния департамент прави тази финансова оценка, за да определи колко голяма глоба за криминално престъпление може да наложи на немската компания, без това да доведе до нейния фалит.

Въпреки че Volkswagen да направи специално изявление в което да потвърди, че нейното финансово състояние е здраво, акциите на компаниите се обезценяват с над 4 на сто.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27