Отстъпление на потребителските нагласи в Германия за октомври

Потребителските нагласи в Германия за октомври бележат известно отстъпление, но все още остават в едно от най-високите нива от повече от десетилетие насам, което предполага, че частното потребление вероятно ще компенсира отслабващия износ и влошаващата се промишленост.

Индексът на института GfK, определящ бъдещите потребителски нагласи в Германия за октомври, се понижи до 10,0 пункта от 10,2 пункта през август при очаквания за стабилизация в неговото ниво от предходния месец.

Според GfK слабото влошаване на потребителското доверие се дължи на преобладаващото чувство на несигурност, свързано със заплахите за възможни терористични заплахи в Германия и възможните негативни икономически последици от решението на британците през юни да гласуват за излизане от ЕС.

Последиците от Brexit за Европа и по-специално за германската икономика са все още напълно неясни, отбеляза анализаторът на института Ролф Бюркъл.

Въпреки това GfK потвърждава своята прогноза, че нарастването на реалните частни потребителски разходи с около 2% през настоящата година е постижимо и реалистично. С оглед на това потреблението остава важен стълб за икономическия растеж в Германия, допълни той.

И трите важни подиндекса на института, определящи настройката на потребителите в Германия през текущия месец (през септември), бележат влошаване.

През септември индексът на икономическите очаквания на немските потребители се понижи до 6,8 пункта от 8,6 пункта през август, влошавайки се за трети пореден месец.

Изглежда, че решението на британците през юни да гласуват за Brexit вече започва да оказва негативно влияние, отбеляза немският институт.

Германците са по-слабо позитивно настроени и относно техните доходи в рамките на следващите 12 месеца, като индексът, измерващ очакваните доходи, падна през септември с 5,7 пункта до 52,6 пункта, но все още става стабилно над важното ниво от 50 пункта.

В същото време индексът, оценяващ желанието на германските потребители за бъдещи големи покупки, се понижи през настоящия месец с 4 пункта до 53,3 пункта.

Днешното проучване на GfK сякаш потвърждава за наличието на слабост във водещата европейска икономика през лятото и началото на есента. Индустриалното производство се влоши през юли с най-солидно темпо от 23 месеца насам, докато износът през същия месец отбеляза най-дълбок спад от близо година, увеличавайки по този начин доказателствата, че немската промишленост продължава да губи своя възходяща импулс с оглед на намаляващото търсене (потребление) зад граница и по-специално в Азия. В същото време обаче бизнес доверието в Германия удари през септември 28-месечен връх след негово рязко влошаване през август на фона на опасенията свързани с Brexit. 

Изглежда, че потребителите чувстват, че икономиката на Германия ще се развива в известена степен по-умерено през следващите месеци, заключи Ролф Бюркъл от института GfK.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10