Онлайн пазаруване – защо не?

Снимка: архив

Oнлайн пазаруването в България се развива все повече през изминалите години. За хора, които прекарват целия ден на работа или нямат възможност да излизат от вкъщи, интернет шопингът е нещо необходимо и удобно. Като фен на старомодното ходене по магазините с часове, за мен този модерен тип купуване никога няма да е толкова привлекателен и разтоварващ. Но трябва да призная, че при разглеждането на няколко известни сайта за онлайн търговия установих, че стоките са леснодостъпни и дори по-евтини.

Спестяването на време и възможността да сравниш цената на един и същи продукт в няколко сайта, докато си почиваш вкъщи, също са блазнещи. За мен най-привлекателни са пътуванията, следователно купувам  ваучери и самолетните билети онлайн, където те могат да се открият вече на невероятно ниски цени. Познати ми споделят, че най-често се спират на дрехи, спортна екипировка, компютърни принадлежности, музика, бяла техника и стоки втора употреба, от човек на човек. Мениджъри на известни български сайтове за онлайн търговия отчитат ръст в продажбите всяка година и очакват тенденцията да се запази. Най-търсени са екскурзиите и почивките в страната и чужбина. Дори човек да обича разходките, рано или късно му се налага да купи стока, която трудно може да се намери във физически магазин, но би могла лесно да бъде открита с едно търсене в мрежата, например книга, стара музикална плоча,  специален тип дреха и т.н.И колкото и да е удобен уеб шопингът, все пак има някои дразнещи неща и несигурност. Притесненията идват първо от плащането и факта, че трябва да напишем личните си данни и номера на банковата си карта. Риск винаги съществува, но спирайки се на сайтове с доказана репутация, той е сравнително малък. Пазаруването на дрехи и обувки също е нож с две остриета – колкото усилия спестяваме, когато натиснем бутона „Купи“, толкова нерви влагаме при връщането на продукта обратно в магазина, ако той не е това, което би трябвало да бъде. Хубаво е, че ако размислим, в рамките на няколко дни, поръчката може да бъде отказана, без да има неприятности. Проблем понякога срещаме при по-евтините стоки – куриерските разходи са по-високи. Ако поръчаме онлайн стока на стойност 2 лв., а заплатим 5 лв. за куриер, покупката някак се обезсмисля. За по-скъпите стоки, голяма част от онлайн магазините предлагат безплатна доставка. От любов към личното си пространство, аз не съм фен и на „бисквитките“, които се втренчват в последното ми търсене, а след това ме засипват с банери с „подобни“ стоки, които „може да харесам“. „Бисквитките“ си остават въпрос на вкус – за някои дразнещи, за други полезни.

В крайна сметка, когато модерният свят ни предлага възможност за по-бързо и евтино пазаруване, защо да не се възползваме от нея. Предпочитания към един от двата вида пазаруване винаги ще има, но съчетаването им звучи като чудесна идея.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!