"Мащабната" данъчна реформа на Доналд Тръмп се оказа една страничка с обещания за намаляване на данъците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представеният в сряда вечерта от президента на САЩ Доналд Тръмп план за "мащабна" данъчна реформа се оказа само списък от мерки в рамките на една-единствена страничка, в който се предлагат дълбоки данъчни облекчения, предимно за бизнеса, които, при положение че бъдат приети от Конгреса, биха довели до допълнително раздуване на и без това огромния федерален дефицит.

Този план за данъчна реформа не беше възприет с въодушевление от участниците на финансовите пазари и това доведе до известно понижение на основните американски фондови индекси, търгувани на "Уолстрийт" и до запазване на слабостта на долара на валутните пазари, която е в сила през последните дни на търговия.

Докато предложените понижения на данъците биха задоволили онези, за които се отнасят – главно мултинационалните корпорации и богатите данъкоплатци, пакетът на Тръмп в рамките на една страница далеч няма вид на цялостна реформа, отнасяща се за наличните данъчни закони, разписани в над 70 хиляди страници, която и двете водещи партии във Вашингтон се опитват да осъществяват от доста години насам.

С оглед на наближаващите 100 дни от новото управление на Белия дом, Доналд Тръмп сякаш се опитва да покаже напредък в дневния си ред, поставен още по време на неговата предизборна кампания. Все пак трябва да се има предвид, че данъчният план, макар и оскъден откъм детайли, съвпада с обещанията, които новият президент на САЩ направи по време на предизборната битка през есента на 2016 година.

Снимка

Инвеститорите, които чакаха с месеци подробности от обещаната данъчна реформа, игнорираха до голяма степен представените в една страничка данъчни промени, като мнозина заявиха, че все още няма никаква конкретика и че предстои дълъг път, преди тези промени да бъдат приети от Конгреса и Сената на САЩ.

Планът до голяма степен отговаря на предложенията за намаляване на данъците, направени от Тръмп по време на президентската му кампания през миналата година, но включва и няколко съществени промени. Най-важното е, че Доналд Тръмп предлага да се отмени разпоредбата от данъчния кодекс, която позволява на физическите лица да приспадат държавните и местните данъци, плащани от техните доходи, подлежащи на отчитане. Това ще навреди на жителите на щати с високи данъци като Ню Йорк, Ню Джърси и Калифорния и вероятно ще породи възражения от страна на някои републикански законодатели от тези щати.

Американският президент също така предлага горна данъчна ставка за физическите лица от 35% в сравнение с настояща ставка от 39,6%, но това ще представлява по-висока данъчна ставка от обещаните 33% по време на предизборната кампания. Данъчните ставки на по-ниските категории ще бъдат съответно от 25% и от 10%, докато стандартното приспадане за физически лица ще бъде удвоено.

В същото време нивото на корпоративен данък ще спадне до 15% от 35%, а компаниите в САЩ ще дължат по-малко или дори никакви данъци върху бъдещите си печалби в чужбина, които на този етап се оценяват в размер от около 2,6 трлн. долара. Данъчната ставка за доходите от стопанска дейност, отчитана при индивидуалните доходи, също ще намалее до 15%. Ще бъдат отменени данъците върху имуществото, както и алтернативният минимален данък.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!