Млади театрали се събират за десети път на фестивал "Бургаски изгреви"

Десетото юбилейно издание на Международния фестивал "Бургаски изгреви" събира от днес младежки театрални формации от цялата страна и чужбина. Стотици млади актьори ще се събeрат, за да представят постиженията си, да се срещнат с приятели, да споделят любовта си към сценичното изкуство.

„Бургаски изгреви” е най-големият детски и младежки театрален фестивал в България. Той се провежда от Сдружение АртЦентър ”Компас” под егидата на Областния управител на Бургаска област, със съдействието на Община Бургас. Фестивалът дава възможност на децата и младежите от града да се запознаят с високо стойностни театрални спектакли и с постиженията на своите връстници, развива духовното им развитие и стимулира интереса им към магията, наречена „театър”.

В четирите дни на конкурсна програма в Залата на ДНА ще бъдат представени 28 спектакъла. Бургаската публика ще се наслади на разнообразни по тематика постановки – като се започне от приказките на Шарл Перо, мине се през Радичков, Алеко Константинов и Добри Войников и се стигне до Томас O`Браян и Лорка. Тази година се отличава с многото авторски спектакли, някои подготвени специално за юбилея.

Богата е и съпътстващата програма. Участниците във Фестивала ще могат да покажат своите многостранни таланти в блиц-конкурса „Четири в едно” – за актьорско майсторство, певчески умения, свирене на инструмент и танц. Най-добрите от тях ще се изявят пред бургаската публика на откритата сцена „Охлюва” в Морската градина.

Най-находчивите и пищни представители в традиционното карнавално шествие ще си съперничат за призовете „Мис и мистър Карнавал” и „Най-атрактивен участник”. А най-ранобудните могат да участват в актьорската фотосесия „Бургаски изгреви”, като си направят снимки със сценичните костюми на фона на изгряващото слънце. Изложба от техните фотоси ще бъде представена в ДНА в последния фестивален ден.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!