Юбилейна изложба на Чапа гостува в Бургас

Снимка: БГНЕС

Днес от 18.00 часа в Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" ще бъде открита изложба, посветена на 70-годишния юбилей на Георги Чапкънов - Чапа. Тя гостува в града със съдействието на Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия "Димитър Добрович" и Гранд хотел "Поморие".

Изложбата е част от Пролетните културни салони.

Георги Чапкънов е съавтор на герба на Република България, както и на герба на Община Бургас. Автор е на статуята "Света София" в столицата, на много монети и медали, рисувал е портрети на едни от най-известните личности у нас.

Сред музеите, които притежават негови произведения, са Националната художествена галерия в София, Ермитажът в Санкт Петербург, Музеят "Пушкин" в Москва, "Оцокуши-Га-Хара Музей" - Япония, академията "Лалит Кала" в Ню Делхи, музеят на открито "Моран" - Южна Корея, La Blade de Seprai в Швейцария, колекция "Петер Лудвиг" - Германия, Музей Moutier - Швейцария. Носител е на много награди, между които Първа награда за скулптура на СБХ - 1977, 1979, 1986; Наградата на Музея на открито "Хаконе" на името на Роден - Япония; Гран При на Музея на открито "Хаконе" на името на Хенри Мур - Япония; Наградата за скулптура от Триенале на изкуствата в Ню Делхи през 1991 г.; "Сулмона" - награда на Президента на Италия за портрета на режисьора Федерико Фелини през 1993 г.; Гран При в Париж - 2002 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!