Бургаският музей със специални експозиции за 18-и май

| обновено на 16.05.14 в 12:07

По случай 18-и май – Международният ден на музеите, Бургаският регионален музей организира серия от културни събития съвместно с Националния исторически музей и музеите в Шумен и Поморие. Вече всички бургазлии и гости на града могат да посетят съвместната изложба на Бургаския музей и Община Бургас „Островът на лечителката”, експонирана на о-в Св. Анастасия.

На 17-и май в Историческия музей ще бъде открита съвместната изложба на Бургаския музей и Националния исторически музей „Шарен свят”, представяща материали от трите основни дяла на традиционната култура на българския народ – традиционни тъкани, народно облекло и метални накити от ХІХ и началото на ХХ в.

В Историческия музей в Поморие ще бъде открита изложбата „Златните накити на Лесескепра”. Във всички бургаски музеи ще се проведе благотворителната кампания „Ще намерят ли нов дом в музея?”, цел на която е да се съберат средства за създаването на зала с вкаменелости в Природонаучния музей. Всички бургаски музейни експозиции ще работят безплатно за посетителите от 18:45 до 00:00 ч.

СнимкаНаскоро Бургаският музей успя да се сдобие с ценна находка, благодарение на студенти от Бургаския свободен университет. Става дума за хетероморфен амонит, който според експертите е фосил с изключителна стойност. Средствата за откупуването му – 5 000 лева - от частен колекционер са събрани за десет дни. Именно бързата реакция на студентите направила невъзможна сделка в Интернет, където въпросната находка била пусната за продажба. Подобни фосили досега са намерени едва 7 екземпляра – 2 от тях се намират в музеи извън България, 1 е в частна колекция, 3 са в Националния природонаучен музей в София, а последният екземпляр вече може да бъде видян в Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!