Според проучване в София и Стара Загора ще бъде избран кмет още на първия тур

В София и Стара Загора е много вероятно да бъде избран кмет още на първия тур, каза Николай Николов - управител на агенция „Барометър България“ при представяне на данните от последното проучване за електоралните нагласи на избирателите. „Барометър България“ е тествала мнението на хората в пет български града - София, Пловдив, Русе, Стара Загора и Велико Търново.

За кандидата на ГЕРБ в столицата и настоящ кмет Йорданка Фандъкова биха гласували повече от 42% от хората. Веднага след нея е кандидатът на реформаторите Вили Лилков, близо 15% от избирателите ще пуснат бюлетина за него. Процент по-малко събира Михаил Мирчев от БСП, Ангел Джамбазки от ВМРО е четвърти с 5,4%, а след него Георги Кадиев с 4,7% подкрепа.

В Стара Загора също е възможно кметът да бъде избран още на първия тур. Живко Тодоров от ГЕРБ там води убедително с повече от 37% подкрепа от избирателите. Любопитна е ситуацията в Русе. Според изследването на "Барометър България" на първия тур разликата между кандидата на ГЕРБ Пламен Стоилов и на патриотите Искрен Веселинов е повече от 9% в полза на Стоилов. Ако обаче между тях има балотаж, според Агенцията хората ще дадат превес на Веселинов. Феномена обяснява Николай Николов, управител на "Барометър България":

Искрен Веселинов е консолидираща фигура. За него гласуват и от ляво, и от дясно и се получава този феномен, не бих го казал, но не е чисто партийна фигура, за разлика от Божидар Йотов, който твърдо си е от БСП.

Проучването на "Барометър България" е проведено в периода 11-17 септември и е по поръчка на телевизия "България 24", която се свързва с ВМРО.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!