Следващият кмет на Пловдив ще бъде избран на втори тур, сочи проучване

Снимка: Булфото

Следващият пловдивски кмет ще бъде избран на втори тур, сочи социологическо проучване на Института за модерна политика. Трима са кандидатите за поста, които се открояват сред останалите участници в местния вот - Иван Тотев от ГЕРБ, Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" и Славчо Атанасов от Патриотичния фронт. Допитването обобщава предизборните нагласи на пловдивчани в периода от 7 до 14 септември, интервюирани са близо 1000 души.

Според Вяра Ганчева от Института за модерна политика в началото на годината Иван Тотев е привличал 37-39% от гласовете на пловдивчани, като днес те са вече малко над 30 на сто. Дни преди официалния старт на предизборната кампания Славчо Атанасов също губи  избиратели и вече доближава само 20% подкрепа, а в същото време Дани Каназирева отбелязва постоянен ръст и днес за нея биха гласували 24% от избирателите.

Данните от проучването показват, че при очертаващия се балотаж Тотев - Каназирева съотношението на силите засега е изравнено и че двамата ще получат по 31% подкрепа. Сега регистрираните показатели между първите трима може да се променят в хода на кампанията, но със сигурност настоящият кмет Иван Тотев ще е единият от състезаващите се на втория тур, смятат от Института за модерна политика. От там посочват също, че подкрепата за Георги Гергов, който е кандидатът на БСП, и за Здравко Димитров, зад чиято кандидатура застанаха от Реформаторския блок, е в рамките на 6-8% и те нямат шансове за достигане до балотаж.

Останалите кандидати са със съвсем ниски резултати, които не представляват интерес. В Общинския съвет не се очертава мнозинство за никоя от партиите. След приключилата във вторник регистрация в Общинската избирателна комисия стана известно, че претендентите за кмет на Пловдив са общо 16. 25 са листите на партиите и коалициите, които ще участват на предстоящите местни избори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!