В Пловдив за едно място в Общинския съвет ще се борят почти 12 души

Снимка: БГНЕС

На предстоящите местни избори за Общинския съвет в Пловдив за едно място ще се състезават почти 12 души. "Местният парламент" е с 51 общински съветници, а по данни на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Пловдив са регистрирани листи от различни партии и коалиции с общо 595 кандидата. Най-много сред тях са досегашните общински съветници, като по отношение на професиите си те са бизнесмени, учители, спортисти, културни дейци, лекари, както и професионални политици.


Основните политически сили ГЕРБ, БСП, "Съюз за Пловдив", коалицията "Здравко Димитров - да решаваме заедно", подкрепена от Реформаторския блок, "Кауза Пловдив" и ЗС "Ал. Стамболийски са регистрирали пълна листа от 51 души. АБВ участва с 41 кандидата, а Патриотичният фронт - НФСБ и ВМРО" листа от 26 съветници. С най-малко кандидати - 9 в битката за "местния парламент" влиза ДПС, като в списъка им няма нито един от досегашните трима съветника.

Всички политически сили и коалиции обаче са наясно, че окончателното подреждане на кандидатите след водача зависи от преференциалния вот, за което ще се борят всички кандидати в листите след водача. Според политолозите за издигането на по-избираемо място в Пловдив са необходими около 200 гласа.

101 са кандидатите за кметския стол в шестте района на Пловдив, като почти всички регистрирани за участие във вота политически парти и коалиции имат свои кандидати и за шестте районна кметства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!