Институтът за модерна политика: Балотаж ще реши битката за Видин

Политологът д-р Иво Инджов /вляво/ и социологът Николай Близнаков представиха резултатите от социологическото проучване
Снимка: Стефка Павлова

Изходът от кметската надпревара във Видин ще се реши на балотаж. Това е един от изводите от социологическо проучване на обществено-политическите нагласи в община Видин, проведено от Института за модерна политика в периода 16-21 септември. Резултатите бяха оповестени от социолога Николай Близнаков: 

Росица Кирова води с 35% засега, на второ място е Герго Гергов, настоящият кмет, за който има около 22% подкрепа. Близо до него е кандидатът на ГЕРБ Огнян Ценков, с подкрепа от около 16%. Другите двама сравнително изявени кандидати са кандидатът на БСП - Людмил Любенов, с около 9% подкрепа, и на Реформарториския блок - Момчил Станков. Другите кандидати получават още по-ниски подкрепи.


Ако кандидатите запазят сегашната си подкрепа, сигурен участник в евентуалния балотаж ще бъде Росица Кирова. По отношение на второто място има известна несигурност, обясни социологът:

Засега води Герго Гергов, след него е Огнян Ценков. Но имайки предвид това, че големите партии - ГЕРБ и БСП, може би предстои да мобилизират своите избиратели, не е изключено Огнян Ценков и Людмил Любенов да увеличат своя резултат и да изтеглят част от подкрепящите Герго Гергов гласоподватели. 

От листите с кандидати за общински съветници с най-голяма подкрепа е тази на ГЕРБ- 25%, втора е БСП със 17%, а трета е листата на Гражданско обединение "Единни за промяна".

Социологическото проучване е обхванало 445 жители на Видин и пет села от общината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!