Димитър Ганев: Пловдив ще бъде едно от най-интересните места на изборите

Снимка: БГНЕС

Няма съмнение, че предизборната кампания ще бъде динамична, наситена с много енергия и с най-сериозен багаж и най-добри изходни позиции в кампанията влиза политическа партия ГЕРБ. Това коментира Димитър Ганев, политолог от "Галъп", за готовността на партиите и лидерите им да се включат  в предизборната надпревара в помощ на гражданите да изберат вярната карта в изборите за местна власт.

За ГЕРБ това са трети местни избори, в  които партията ще има възможност да увеличи влиянието си по места. Ганев подчерта, че местната власт е сърцевината на всяка партия, а ГЕРБ разполага с доста популярни кметове в най-големите градове на страната и битката за София, Бургас, Стара Загора ще се реши още на първия тур. По всяка вероятност така ще бъде и във Варна и в Пловдив, но дали това ще стане още от първи тур или на балотаж, това още трудно може да се предвиди.

Освен най-големите градове, които се очертават като опори на ГЕРБ, възможно е партията да спечели около двайсетина областни града, което означава, че в България ще се преутвърди еднополюсният модел, за който се говореше още след парламентарните избори, подчерта Ганев.

Една доминираща партия в лицето на ГЕРБ и няколко по-малки субекта, определящи поведението си според това, какво е отношението им спрямо ГЕРБ и Бойко Борисов.

Що се отнася до конкурентите на ПП ГЕРБ, там преобладават лошите новини. БСП не изглежда много жизнена в този момент и вероятно ще изгуби част от нежното си влияние. При Реформаторския блок (РБ) и Патриотичния фронт (ПФ) конфликтите както по места, така и на централно ниво могат да дадат негативно отражение, още повече че ПФ не стигна до единна регистрация за вота. РБ стигна и това бе сериозен успех, но местните структури, които не са единен субект, а коалиции, имат конфликти от десетилетия, заяви Ганев.

Напрежението се усилва допълнително от конфликтите в РБ на централно ниво с разделението на двата лагера между ДБГ и СДС от едната страна и ДСБ – от другата. Това ще създаде организационни промени в хода на кампанията, подчерта Ганев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!