Община Кула е готова за изборите

Снимка: Радио Видин

Община Кула е готова за произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове и национален референдум на 25 октомври. В Общинската избирателна комисия (ОИК)  кандидатски листи са регистрирали 5 партии и коалиции, една местна коалиция и един инициативен комитет за издигане кандидатурата на независим кандидат за кмет на с. Старопатица, което е едно от четирите села в община Кула, където ще се провежда избор за кметове на кметства. Другите села са Големаново, Цар Петрово и Тополовец. Интересното е, че дори за малкото село Големаново, в което има само 103 жители, има четирима кандидати за кметове. Така е в останалите села, в които ще има избор, с изключение на Старопатица, където кандидатите за кмет са двама. Кандидатите за общински кмет са четирима, подкрепени от партии и една местна коалиция. Между тях има само една дама.

Листа за общински съветници са регистрирали 5 партии и една местна коалиция. Мандатите за общински съветници в община Кула са единадесет.

В община Кула има 13 секции, от които 5 в града, а останалите- в селата.Секционните избирателни комисии вече са назначени от Общинската избирателна комисия. Секционните комисии в Кула, където секциите са по-големи се състоят от по 9 членове, а в селата - от по 7.

Вероятно ще бъде сформирана и подвижна секционна избирателна комисия, с оглед на това, че има много хора с увреждания, които нямат физическа възможност да упражнят избирателното си право. Те трябва да подадат заявления в общинската администрация до 4 октомври, а Общинската избирателна комисия следва да назначи подвижната секционна избирателна комисия до 14 октомври, след представено й предложение за състав от кмета на Община Кула.

Предизборната кампания бе открита на 25 септември, вече започват предизборни изяви и събития на партиите. Засега обстановката е спокойна, жалби в ОИК все още няма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!