Димитър Аврамов: В Пловдив ще бъде интересно, има интрига

Снимка: БГНЕС

Пловдивчани са показали, че могат да решават заедно и нямат нужда от някой, който да ги сугестира. Това заяви политологът Димитър Аврамов. Той коментира, че очаква в следващите 2-3 седмици да се повиши напрежението, в рамките на здравословната доза, към предизборната кампания. У нас тези кампании са кратки и политиците предпочитат да говорят малко.

Аврамов заяви, че засега не вижда отчети, кандидатите са много и всеки от тях се съсредоточава върху това да изказва тяснопартийни позиции, което не е добре за града. Кандидатът, който има по-интегративна и обединителна платформа, ще спечели.

Пред Пловдив има много предизвикателства за следващите четири години и те не могат да бъдат решавани с инструментариума на партийната политика, заяви Аврамов. По думите му има и друга интрига – дали Пловдив ще позволи само корекции в начина на управление, или тотално ще смени политическото статукво, като завие от център - дясно към ляво управление. Това е основното предизвикателство пред Пловдив, подчерта Димитър Аврамов.

Най-важното на предизборната кампания е кандидатите да са адекватни, да се целят в решението на проблемите, които съществуват, и да комуникират с хората адекватно, поясни Аврамов. Всеки си има стратегия, стратегията на един от основните кандидати е да го няма. А когато стратегията на някого е да го няма, другите или поне по-маловажните от тях, се занимават само с него. Това не е ново и в такава ситуация истински разговор за Пловдив може и да не се получи. Напротив, всеки от кандидатите трябва да се занимава със собствените си избиратели, да говори с тях и да разширява електоралното си ядро. Мисля, че до балотаж ще стигнат кандидатите, които най-ясно представляват по-големи електорални групи и не се обръщат към една или друга партия. Много е важно  те да са адекватни, да говорят за градските проблеми и начина, по който да подобрят управлението, а не да говорят за бежанците от Сирия. Пловдив стратегически е най-важният град от гледна точка на очакваната интрига. Очакванията на хората са големи, защото има какво да се случва. Градът трябва да решава проблемите на всички граждани, а не само на ромите, подчерта още политологът Димитър Аврамов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!