Разследват купуване на гласове в Монтана

Снимка: Радио Видин

Три досъдебни производства за нарушение на избирателните права на гражданите и лихварска дейност са образувани при полицейска акция в Монтана, съобщават от Областната дирекция на МВР.

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите и лихварска дейност, е проведена вчера в област Монтана. Образувани са четири досъдебни производства, от които три са свързани с нарушение на избирателните права на гражданите, и едно досъдебно производство за незаконно притежаване на оръжие. Съставени са пет протокола за полицейско предупреждение. В областта са извършени проверки и претърсвания на 20 адреса и три леки автомобила, както и обиски на над 30 души, допълват от полицията.

При извършено претърсване в частен дом в гр. Брусарци са намерени и иззети пет бюлетини /образци/ за предстоящите местни избори, удостоверение за наблюдател и газов пистолет "Волтран", за който не е представено необходимото по закон разрешително. В празното поле на една от бюлетините са изписани на ръка населените места в община Брусарци и изписани числа срещу тях.

При претърсване на лек автомобил с монтанска регистрация, стопанисван и управляван от 45-годишен мъж, както и в дома му в гр. Монтана, са открити документи, за които има предположения, че са свързани с организирано предлагане или даване на имотна облага с цел склоняване на лица да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. При претърсване в лек автомобил със софийска регистрация, стопанисван и управляван от 37-годишен жител на Монтана, са установени също документи, за които може да се предположи възможността за организиране на същото  престъпление.

В хода на акцията е извършено претърсване и изземване в частен дом, обитаван от 45-годишна жена. От метален шкаф са намерени и иззети два револвера с неустановена марка и модел.

По случаите са образувани досъдебни производства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!