ЦИК проведе обучение на Общинската избирателна комисия в Кюстендил

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК), в присъствието на областния управител на Кюстендил Виктор Янев, проведе обучение на членовете на общинските избирателни комисии във връзка с предстоящите избори за общински съветници и кметове и за национален референдум на 25 октомври.

Георги Баханов и Росица Матева бяха представителите на ЦИК, които разясниха процедурите и сроковете за провеждане на изборите.

Обученията започнаха на 12 октомври и обхващат всичките области, като утре членовете на ЦИК ще посетят областите Благоевград, Софийска и Кърджали.

На срещата стана ясно, че вчера вечерта е била приета и втората част на методическите указания за Общинските избирателни комисии. Георги Баханов акцентира вниманието върху факта, че може да се наложи струпването на хора пред секциите, тъй като на места хората ще гласуват за кмет на кметства, кмет на община, за общински съветници и национален референдум, което само по себе си забавя процедурата и изнервя хората. Затова Общинската избирателна комисия трябва да подсигури адекватна охрана. Друга подробност е и смяната на времето при провеждане на изборите в събота срещу неделя, затова е необходимо да се обърне внимание на хората да не закъсняват, за да не се натрупват. В заключение стана ясно, че е изключително важна координацията на ОИК със СИК, партиите, общината и всички ангажирани с провеждането на изборния ден.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!